Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahoj, mám dotaz ohledně střední hodnoty....
Jaktože střední hodnota(za periodu) obdélníkového průběhu se rovná jeho amplitude? Obdelnikovy prubeh je podle mne periodicky, a stredni hodnota periodickych prubehu je rovna nula (viz sinus). Chapal jsem to tak, ze treba u toho sinu tak pokud pocitam stredni hodnotu za periodu, tak to, co naintegruju nad krivkou zase naintegruju pod krivkou a proto je vysledek nulovy....
U toho obdelniku mi vypocet vychazi dobre, ale nejak to nechapu.....
Predem diky za vysvetleni :-)
Termín "střední hodnota" se používá v mnoha významech. Domnívám se, že máš na mysli číslo
,
kde T > 0, f funkce s periodou T a integrovatelná na každém intervalu délky T. Číslo c je libovolný bod reálné osy, na jehož volbě
při výpočtu této střední hodnoty nezálezí . Je tam něco nejasného ?
ano, přesně to mám na mysli....konkrétně jde o vypočet střední hodnoty napeti obdelnikového průběhu.........
nejde mi ani tak o výpočet(ten jsem zvládnul), jako spíše o význam.....já měl prostě zato, že periodické prúběhy (sinus, cosinus,...) maji stredni hodnotu nulovou......? a tudiz jsem myslel, ze tenhe obdelnik bude mit take nulovou stredni hodnotu........? a nějak nechápu, proč jeho střední hodnota vychází rovna jeho amplitudě..........?
↑ gixerrr:
Střední hodnota periodické funkce nemusí být nutně 0. Například zvolíme-li konstantu
, pak pro funkci
,
která má periodu
, je , jak snadno zjistíme,
.
Střední hodnota funkce f je, populárně řečeno, taková číselná hodnota , okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" (s. h. při tom nemusí
nutně patřit do oboru hodnot funkce f) .
Takže je-li v předchozím příkladu M > 1 a máme-li odhadnout obsah obrazce Q ohraničeného osou x, grafem funkce f a přímkami o rovnicích
x = 0, x = K , kde K > 0 , pak můžeme funkci f nahradit konstantní funkcí g = M (M je ta střední fodnota fce f) a tedy obrazec Q obdélníkem D
o stranách velikostí M,K.
Je-li číslo K celočíselným násobkem periody, pak obsah obdélníka D (daný číslem K*M) je roven obsahu obrazce Q.
Bude-li konstanta K mít velkou hodnotu, i když by nešlo o celočíselný násobek periody, pak relatativní chyba vzniklá nahrazenín obsahu obrazce Q
obsahem obdélníka D bude malá .
V těchto vlastnostech spočívá význam střední hodnoty.
EDIT. Na tu Tvoji funkci, jejíž s. h. potřebuješ objasnit, se podívám, ale k tomu je potřeba, abys napsal její přesné zadání.
"číselná hodnota , okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" " ............ proto jsem mel za to, že tady to bude nula....ale není
je to takovy priklad: http://img813.imageshack.us/img813/5445/40107197.png
↑ gixerrr: Ve výpočtu máš bohužel chybu. Ten výpočet by byl správně, pokud by platilo
, avšak v případě nakreslené křivky je
(v bodě T/2 funkce mění znaménko).
Z této druhé rovnosti už snadno plyne, že ta střední hodnota je 0, jak bylo očekáváno.
tak jsem si to rozdělil na 2 části..... v první(integruji od 0 do T/2) mi vyjde +Um a ve druhé(integruji od T/2 dp T) -Um ....... výsledná střední hodnota by mela být jejich aritmetický průměr, a ten je roven nule (Um - Um)/2 = 0.....
http://img838.imageshack.us/img838/310/img0048hk.jpg
Je to tak správně?
Ono ve skriptech mám, že to má vyjít Um, ta střední hodnota....takže tam je asi chyba .......