Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2010 09:39

gixerrr
Reputace:   

Střední hodnota

Ahoj, mám dotaz ohledně střední hodnoty....

Jaktože střední hodnota(za periodu) obdélníkového průběhu se rovná jeho amplitude? Obdelnikovy prubeh je podle mne periodicky, a stredni hodnota periodickych prubehu je rovna nula (viz sinus). Chapal jsem to tak, ze treba u toho sinu tak pokud pocitam stredni hodnotu za periodu, tak to, co naintegruju nad krivkou zase naintegruju pod krivkou a proto je vysledek nulovy....

U toho obdelniku mi vypocet vychazi dobre, ale nejak to nechapu.....

Predem diky za vysvetleni :-)

#2 01. 11. 2010 10:29

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Střední hodnota

Termín "střední hodnota" se používá v mnoha významech.  Domnívám se, že máš na mysli  číslo

$\overline f \,:=\, \frac{1}{T}\int_{c}^{\,\,c + T} f(t)\,\text{d}t$ ,

kde T > 0,  f  funkce s periodou T a integrovatelná na každém intervalu délky T.  Číslo c je libovolný bod reálné osy, na jehož volbě
při výpočtu této střední hodnoty nezálezí .   Je tam něco nejasného ?

#3 01. 11. 2010 10:55

gixerrr
Reputace:   

ano, přesně to mám na mysli....konkrétně jde o vypočet střední hodnoty napeti obdelnikového průběhu.........

nejde mi ani tak o výpočet(ten jsem zvládnul), jako spíše o význam.....já měl prostě zato, že periodické prúběhy (sinus, cosinus,...) maji stredni hodnotu nulovou......? a tudiz jsem myslel, ze tenhe obdelnik bude mit take nulovou stredni hodnotu........? a nějak nechápu, proč jeho střední hodnota vychází rovna jeho amplitudě..........?

#4 01. 11. 2010 12:00 — Editoval Rumburak (01. 11. 2010 13:44)

Rumburak

↑ gixerrr:
Střední hodnota periodické funkce nemusí být nutně 0. Například zvolíme-li konstantu $M$,  pak pro funkci   $f(x) \, := \, \sin \,x \, +\,M$  ,
která má periodu  $2\pi$ ,  je , jak snadno zjistíme,

$\overline f \,:=\, \frac{1}{2\pi}\int_{0}^{2\pi} f(t)\,\text{d}t \,=\.M$ .

Střední hodnota funkce f je, populárně řečeno, taková číselná hodnota ,  okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" (s. h. při tom nemusí
nutně patřit do oboru hodnot funkce f) .
Takže je-li v předchozím příkladu  M > 1 a máme-li odhadnout obsah obrazce  Q ohraničeného osou x, grafem funkce f  a přímkami o rovnicích
x = 0,  x = K , kde K > 0 ,  pak můžeme funkci f nahradit konstantní funkcí g = M   (M je ta střední fodnota fce f) a tedy obrazec Q obdélníkem D
o stranách velikostí M,K.
Je-li číslo K celočíselným násobkem periody, pak obsah obdélníka D (daný číslem K*M) je roven obsahu obrazce Q.
Bude-li konstanta K mít velkou hodnotu, i když by nešlo o celočíselný násobek periody,  pak relatativní chyba vzniklá nahrazenín obsahu obrazce Q
obsahem obdélníka D bude malá .
V těchto vlastnostech spočívá význam střední hodnoty.

EDIT. Na tu Tvoji funkci, jejíž s. h. potřebuješ objasnit, se podívám, ale k tomu je potřeba, abys napsal její přesné zadání.

#5 01. 11. 2010 16:17

gixerrr
Reputace:   

"číselná hodnota ,  okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" " ............  proto jsem mel za to, že tady to bude nula....ale není

je to takovy priklad:  http://img813.imageshack.us/img813/5445/40107197.png

#6 01. 11. 2010 16:51

Rumburak

↑ gixerrr: Ve výpočtu máš bohužel chybu. Ten výpočet by byl správně, pokud by platilo
$\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t = \int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t$ , avšak v případě nakreslené křivky je  $\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t = -\int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t$  (v bodě T/2 funkce mění znaménko).
Z této druhé rovnosti už snadno plyne, že ta střední hodnota je 0, jak bylo očekáváno.

#7 01. 11. 2010 19:32

gixerrr
Reputace:   

tak jsem si to rozdělil na 2 části..... v první(integruji od 0 do T/2) mi vyjde +Um a ve druhé(integruji od T/2 dp T) -Um ....... výsledná střední hodnota by mela být jejich aritmetický průměr, a ten je roven nule (Um - Um)/2 = 0.....

http://img838.imageshack.us/img838/310/img0048hk.jpg

Je to tak správně?
Ono ve skriptech mám, že to má vyjít Um, ta střední hodnota....takže tam je asi chyba .......

#8 02. 11. 2010 09:39

Rumburak

Ani není nutno do toho míchat aritmetický průměr.
Na intervalu (0, T) naše funkce f probíhá takto:

$f(t)\,:=\{\,\,\,\,U_m \,\,\,\text{pro} \,\,t\in\(0,\,\frac{T}{2}\),\nl-U_m \,\,\,\text{pro}\, \,t\in\(\frac{T}{2},\,T\).$

Proto

$\int_{0}^{T} f(t)\,\text{d}t \,=\,\int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t \,+\,\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t \,= \,\int_{0}^{\frac{T}{2}}U_m \,\text{d}t \,+\,\int_{\frac{T}{2}}^{T} (-U_m )\,\text{d}t\,=\,U_m\cdot\( \frac{T}{2}\,-\,0\) \,+\, (-U_m )\(T\,-\,\frac{T}{2}\)\,=\,0$ ,
$\overline f \,:=\, \frac{1}{T}\int_{0}^{T} f(t)\,\text{d}t =\frac{1}{T}\cdot 0 \,=\,0$ .

Zápatí