Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 01. 11. 2010 09:39

gixerrr
Reputace:   

Střední hodnota

Ahoj, mám dotaz ohledně střední hodnoty....

Jaktože střední hodnota(za periodu) obdélníkového průběhu se rovná jeho amplitude? Obdelnikovy prubeh je podle mne periodicky, a stredni hodnota periodickych prubehu je rovna nula (viz sinus). Chapal jsem to tak, ze treba u toho sinu tak pokud pocitam stredni hodnotu za periodu, tak to, co naintegruju nad krivkou zase naintegruju pod krivkou a proto je vysledek nulovy....

U toho obdelniku mi vypocet vychazi dobre, ale nejak to nechapu.....

Predem diky za vysvetleni :-)

#2 01. 11. 2010 10:29

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Střední hodnota

Termín "střední hodnota" se používá v mnoha významech.  Domnívám se, že máš na mysli  číslo

$\overline f \,:=\, \frac{1}{T}\int_{c}^{\,\,c + T} f(t)\,\text{d}t$ ,

kde T > 0,  f  funkce s periodou T a integrovatelná na každém intervalu délky T.  Číslo c je libovolný bod reálné osy, na jehož volbě
při výpočtu této střední hodnoty nezálezí .   Je tam něco nejasného ?

#3 01. 11. 2010 10:55

gixerrr
Reputace:   

ano, přesně to mám na mysli....konkrétně jde o vypočet střední hodnoty napeti obdelnikového průběhu.........

nejde mi ani tak o výpočet(ten jsem zvládnul), jako spíše o význam.....já měl prostě zato, že periodické prúběhy (sinus, cosinus,...) maji stredni hodnotu nulovou......? a tudiz jsem myslel, ze tenhe obdelnik bude mit take nulovou stredni hodnotu........? a nějak nechápu, proč jeho střední hodnota vychází rovna jeho amplitudě..........?

#4 01. 11. 2010 12:00 — Editoval Rumburak (01. 11. 2010 13:44)

Rumburak

↑ gixerrr:
Střední hodnota periodické funkce nemusí být nutně 0. Například zvolíme-li konstantu $M$,  pak pro funkci   $f(x) \, := \, \sin \,x \, +\,M$  ,
která má periodu  $2\pi$ ,  je , jak snadno zjistíme,

$\overline f \,:=\, \frac{1}{2\pi}\int_{0}^{2\pi} f(t)\,\text{d}t \,=\.M$ .

Střední hodnota funkce f je, populárně řečeno, taková číselná hodnota ,  okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" (s. h. při tom nemusí
nutně patřit do oboru hodnot funkce f) .
Takže je-li v předchozím příkladu  M > 1 a máme-li odhadnout obsah obrazce  Q ohraničeného osou x, grafem funkce f  a přímkami o rovnicích
x = 0,  x = K , kde K > 0 ,  pak můžeme funkci f nahradit konstantní funkcí g = M   (M je ta střední fodnota fce f) a tedy obrazec Q obdélníkem D
o stranách velikostí M,K.
Je-li číslo K celočíselným násobkem periody, pak obsah obdélníka D (daný číslem K*M) je roven obsahu obrazce Q.
Bude-li konstanta K mít velkou hodnotu, i když by nešlo o celočíselný násobek periody,  pak relatativní chyba vzniklá nahrazenín obsahu obrazce Q
obsahem obdélníka D bude malá .
V těchto vlastnostech spočívá význam střední hodnoty.

EDIT. Na tu Tvoji funkci, jejíž s. h. potřebuješ objasnit, se podívám, ale k tomu je potřeba, abys napsal její přesné zadání.

#5 01. 11. 2010 16:17

gixerrr
Reputace:   

"číselná hodnota ,  okolo níž graf periodická funkce f "vyváženě kmitá" " ............  proto jsem mel za to, že tady to bude nula....ale není

je to takovy priklad:  http://img813.imageshack.us/img813/5445/40107197.png

#6 01. 11. 2010 16:51

Rumburak

↑ gixerrr: Ve výpočtu máš bohužel chybu. Ten výpočet by byl správně, pokud by platilo
$\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t = \int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t$ , avšak v případě nakreslené křivky je  $\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t = -\int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t$  (v bodě T/2 funkce mění znaménko).
Z této druhé rovnosti už snadno plyne, že ta střední hodnota je 0, jak bylo očekáváno.

#7 01. 11. 2010 19:32

gixerrr
Reputace:   

tak jsem si to rozdělil na 2 části..... v první(integruji od 0 do T/2) mi vyjde +Um a ve druhé(integruji od T/2 dp T) -Um ....... výsledná střední hodnota by mela být jejich aritmetický průměr, a ten je roven nule (Um - Um)/2 = 0.....

http://img838.imageshack.us/img838/310/img0048hk.jpg

Je to tak správně?
Ono ve skriptech mám, že to má vyjít Um, ta střední hodnota....takže tam je asi chyba .......

#8 02. 11. 2010 09:39

Rumburak

Ani není nutno do toho míchat aritmetický průměr.
Na intervalu (0, T) naše funkce f probíhá takto:

$f(t)\,:=\{\,\,\,\,U_m \,\,\,\text{pro} \,\,t\in\(0,\,\frac{T}{2}\),\nl-U_m \,\,\,\text{pro}\, \,t\in\(\frac{T}{2},\,T\).$

Proto

$\int_{0}^{T} f(t)\,\text{d}t \,=\,\int_{0}^{\frac{T}{2}} f(t)\,\text{d}t \,+\,\int_{\frac{T}{2}}^{T} f(t)\,\text{d}t \,= \,\int_{0}^{\frac{T}{2}}U_m \,\text{d}t \,+\,\int_{\frac{T}{2}}^{T} (-U_m )\,\text{d}t\,=\,U_m\cdot\( \frac{T}{2}\,-\,0\) \,+\, (-U_m )\(T\,-\,\frac{T}{2}\)\,=\,0$ ,
$\overline f \,:=\, \frac{1}{T}\int_{0}^{T} f(t)\,\text{d}t =\frac{1}{T}\cdot 0 \,=\,0$ .

Zápatí