Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mohl by mi někdo prosím poradit s těmito typy příkladů??
1) Do koule je vepsán kvádr, jehož rozměry jsou v poměru 1:2:3. Vypočetěte, kolik % objemu koule je objem tohoto kvádru.
2) Povrch čtyřbokého kolméhu hranolu, jehož podstavou je kosočtverec s úhlopříčkami u1=11,2 cm, u2=6,6 cm, v hranolu=32 cm.
3) Jak se změní povrch a objem koule, pokud poloměr a) zmenšíme 3x b) zvětšíme 3x
4) Jak se změní objem rotačního kužele, pokud poloměr podstavy a) zmenšíme 2x a výška zůstane zachována, b) zvětšíme 2x a výšku změníme 2x
5) Jaká je výška nádoby tvaru pravidelného 6ti bokého hranolu s podstavou o obsahu 0,5 dm2, kterou 3 čtvrtlitrové hrnky naplní po okraj??
Mockrát děkuji za pomoc...Kamarádka mě poprosila o pomoc s těmito příklady k maturitě, ale já se stereometrií vůbec nehnu....

↑ gadgetka:
Proč ta silná slova?
Jen tak na okraj:
Podle zadání by ten poměr měl být obráceně
Cheope, já jsem to nebrala jako poměr, já to jen tak napsala ... a pak se mi to už nechtělo mazat, se přiznám ... ani to nemusí počítat jako poměr, může si to tazatelka hodit do trojčlenky... :)
4) Jak se změní objem rotačního kužele, pokud poloměr podstavy a) zmenšíme 2x a výška zůstane zachována, b) zvětšíme 2x a výšku změníme 2x
4a)
Po zmenšení poloměru podstavy:

4b)
nebo
??
To už zvládneš sama...

↑ sylvousek:
5)
Objem hranolu
kde S_p je obsah podstavy = 0,5 dm^2
3/4 l = 3/4 dm^3 tedy
Výška nádoby je 15 cm.
sylvousek napsal(a):
↑ Cheop:
Já to mám v zadání napsáno tak, jak jsem to napsala sem.. Je možné, že to kamarádka spletla... :-/
Sylvoušku, to platilo na mě, ten obrácený poměr a ne na tebe :) ... jdu to zeditovat ...

↑ gadgetka:
Ano to je ono tedy:
Objem kvádru zaujímá přibližně 22 % objemu koule.
↑ gadgetka:
Aha, tak to jsem to teda nepochopila... Děkuji mockrát za pomoc, jsem děsná... Stereometrie a já nikdy nebudeme kamarádky... Ale měla bych se stydět...