Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 03. 11. 2010 18:04

Garrett
Zelenáč
Reputace:   

matice-lineárně nezávislé řádky

Prvně jsem se na dálkovém studiu setkal s maticemi. Problém: Inverzní matice - Jordanova eliminační metoda.
Metodu umím, bohužel nejsem schopen rozpoznat zda řádky matice, na kterou mám užít JEM jsou lineárně nezávislé.
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit na těhle dvouch maticích, proč na ně nelze uplatnit JEM a proč jsou lineárně závislé? Alespoň to tvrdí výsledek ve cvičebnici

-10 -10  3                                                4    12   12   -3
   5   -2  2     a druhá je trochu složitější     6  -17    -5   29
-15   -6  0                                               22   17   11     7
                                                               0   -30  -36  12
Moc děkuji.

• (téma jako vyřešené označil(a) gladiator01)

#2 03. 11. 2010 18:48 — Editoval LukasM (03. 11. 2010 18:48)

LukasM
Reputace:   193 

Re: matice-lineárně nezávislé řádky

↑ Garrett:
Tak na ně zkus tu metodu rovnou aplikovat. V průběhu výpočtu se ti případná singularita té matice projeví tím, že matice nepůjde upravit na jednotkovou, protože jeden nebo víc řádků vypadne.

Edit: nekontroloval jsem jestli jsou opravdu singulární

#3 04. 11. 2010 09:23

Garrett
Zelenáč
Reputace:   

Tak jsem trochu brouzdal po internetu a našel jsem odkaz na výpočet determinantu, který když je roven 0, tak neexistuje k matici inverzni matice. Tak jsem tedy dosadil do vzorce "det(A) = a (e i - h f) - d (b i - h c) + g (b f - e c)"
                                                                                    -10(-2.0--6.2)-5(-10.0--6.3)+-15(-10.2--2.3) = -120-90+210=0

Dá se tedy ke zjištění existence inverzní matice použít tato metoda, nebo je to klamné.

#4 04. 11. 2010 11:02 — Editoval LukasM (04. 11. 2010 11:06)

LukasM
Reputace:   193 

↑ Garrett:
Ano, dá se to použít. Otázka ale je, nakolik je to efektivní. Výpočet toho determinantu není úplná legrace (u té matice řádu 4 už vůbec ne), a navíc když ti vyjde determinant nenulový, tak vlastně nic nemáš a můžeš se pustit do té eliminace od začátku. Já si osobně myslím, že daleko lepší je dělat eliminaci rovnou, a případně přestat, když v průběhu zjistíme že je ta matice singulární.

Edit: předpokládám tedy, že zadání je "vypočtěte inverzní matici pokud existuje". Pokud by nás zajímalo jenom jestli existuje nebo ne, a neměli bychom za úkol ji vypočíst, pak mezi oběma metodami asi není takový rozdíl, a záleželo by už spíš na nás jaký postup máme radši.

#5 04. 11. 2010 11:27

Garrett
Zelenáč
Reputace:   

Tkaže když mi u té první matice vyšla leva strana  1  0   0,2    tak matici nelze převést na Inverzní?
                                                                          0  1 -0,5
                                                                          0  0    0

#6 04. 11. 2010 12:16

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

#7 04. 11. 2010 14:14

Garrett
Zelenáč
Reputace:   

Neexistuje nějaký zjednodušující postup pro výpočet té matice 4x4? Než se k tomu dopracuju jestli to de nebo nejde převézt tak to mi zabere strašnou dobu a to máme na test 90 min. A to tam budem mít ještě příklady na nějakej siplexovej algoritmu a ten co sem koukal samotnej zabere polovinu času.

#8 04. 11. 2010 14:30 — Editoval gladiator01 (04. 11. 2010 14:33)

gladiator01
Místo: Jindřichův Hradec
Škola: ZČU FAV - SWI
Pozice: absolvent
Reputace:   53 
Web

↑ Garrett:
A co rovnou počítat tu inverzní matici? Spočítáš půlku (tedy nuly nalevo od diagonaly) a tím zjistíš jestli to jde, když jo tak prostě pokračuješ. Když ne tak napíšeš, že to nejde.
Když budeš mít vždycky první nenulové číslo v řádku 1, tak se ti bude lépe kombinovat i za cenu nějaký zlomků.

Naděje jako svíce jas, potěší srdce štvané, čím temnější je noční čas, tím zářivěji plane.
VIVERE - MILITARE EST (Seneca)
Vím, že nic nevím. - Sokrates

Zápatí