Stránky: 1
Prvně jsem se na dálkovém studiu setkal s maticemi. Problém: Inverzní matice - Jordanova eliminační metoda.
Metodu umím, bohužel nejsem schopen rozpoznat zda řádky matice, na kterou mám užít JEM jsou lineárně nezávislé.
Mohl by mi někdo prosím vysvětlit na těhle dvouch maticích, proč na ně nelze uplatnit JEM a proč jsou lineárně závislé? Alespoň to tvrdí výsledek ve cvičebnici
-10 -10 3 4 12 12 -3
5 -2 2 a druhá je trochu složitější 6 -17 -5 29
-15 -6 0 22 17 11 7
0 -30 -36 12
Moc děkuji.
↑ Garrett:
Tak na ně zkus tu metodu rovnou aplikovat. V průběhu výpočtu se ti případná singularita té matice projeví tím, že matice nepůjde upravit na jednotkovou, protože jeden nebo víc řádků vypadne.
Edit: nekontroloval jsem jestli jsou opravdu singulární
Tak jsem trochu brouzdal po internetu a našel jsem odkaz na výpočet determinantu, který když je roven 0, tak neexistuje k matici inverzni matice. Tak jsem tedy dosadil do vzorce "det(A) = a (e i - h f) - d (b i - h c) + g (b f - e c)"
-10(-2.0--6.2)-5(-10.0--6.3)+-15(-10.2--2.3) = -120-90+210=0
Dá se tedy ke zjištění existence inverzní matice použít tato metoda, nebo je to klamné.
↑ Garrett:
Ano, dá se to použít. Otázka ale je, nakolik je to efektivní. Výpočet toho determinantu není úplná legrace (u té matice řádu 4 už vůbec ne), a navíc když ti vyjde determinant nenulový, tak vlastně nic nemáš a můžeš se pustit do té eliminace od začátku. Já si osobně myslím, že daleko lepší je dělat eliminaci rovnou, a případně přestat, když v průběhu zjistíme že je ta matice singulární.
Edit: předpokládám tedy, že zadání je "vypočtěte inverzní matici pokud existuje". Pokud by nás zajímalo jenom jestli existuje nebo ne, a neměli bychom za úkol ji vypočíst, pak mezi oběma metodami asi není takový rozdíl, a záleželo by už spíš na nás jaký postup máme radši.

↑ Garrett:
Ano.
Neexistuje nějaký zjednodušující postup pro výpočet té matice 4x4? Než se k tomu dopracuju jestli to de nebo nejde převézt tak to mi zabere strašnou dobu a to máme na test 90 min. A to tam budem mít ještě příklady na nějakej siplexovej algoritmu a ten co sem koukal samotnej zabere polovinu času.

↑ Garrett:
A co rovnou počítat tu inverzní matici? Spočítáš půlku (tedy nuly nalevo od diagonaly) a tím zjistíš jestli to jde, když jo tak prostě pokračuješ. Když ne tak napíšeš, že to nejde.
Když budeš mít vždycky první nenulové číslo v řádku 1, tak se ti bude lépe kombinovat i za cenu nějaký zlomků.
Stránky: 1