Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 04. 11. 2010 11:51

Oberon
Reputace:   

Elektrický Potenciál.

Zdravím. Vysvětlili by mi někdo, prosím, proč je změna potenciální energie při pohybu náboje v elektrickém poli rovna součinu elektrostatické síly (v konečném místě kam ten náboj posunu) a poloměru? Nerozumím, proč místo dráhy s je druhým činitelem ten poloměr r!?

• (téma jako vyřešené označil(a) Oberon)

#2 04. 11. 2010 15:41 — Editoval medvidek (04. 11. 2010 15:47)

medvidek
Moderátor
Místo: Praha
Reputace:   53 

Re: Elektrický Potenciál.

↑ Oberon:
Změnu potenciální energie (práci potřebnou na přesun náboje) v elektrickém poli jsme řešili nedávno zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=139214#p139214 . Třeba z toho něco pomůže.

Nevím, jestli používáš správné vzorce. Z toho co jsi napsal, to nepoznám. V každém případě práce závisí jen na koncových bodech dráhy náboje, a to jen na jejich vzdálenostech od druhého náboje.

EDIT: trochu jsem upravil text, aby to bylo srozumitelnější.

#3 04. 11. 2010 18:56

Oberon
Reputace:   

↑ medvidek:
Používám pouze jeden vzorec $W = F_e * r$
Proč r?

#4 04. 11. 2010 19:56

medvidek
Moderátor

↑ Oberon:
Ten vzorec nejspíš platí pouze pro speciální případ, kdy přesouváme el. náboj v homogenním poli, například mezi deskami dostatečně velkého rovinného kondenzátoru. Sílu $F_e$ pak lze považovat za konstantní, a pokud jsme zvolili začátek přesunu u jedné z desek, bude $r$ představovat vzdálenost (kolmou od této desky), do které jsme náboj přesunuli.

Množství energie $W$ potřebné na přesunutí náboje je pak úměrné vzdálenosti $r$. Je jedno, po jaké dráze se do dané vzdálenosti dostaneme. Proto je ten vzorec tak jednoduchý.

Tolik moje hádání.
Ze zadání víc nevyčtu.

#5 04. 11. 2010 20:51

Oberon
Reputace:   

↑ medvidek:

Rozumím tomu, co říkáš, ale ne zcela.
Ten vzorec se mi jeví chybně z toho důvodu, že síla Fe se po posunutí náboje změní. Mám tedy počítat s průměrnou silou Fe (sečíst oba poloměry, vydělit dvěma dát na druhou a lomit s tím $k Q_1 Q_2 $)??

A ten vzoreček o kterém mluvíme, jsem vzal zde http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … p;page=224 ,
když jsem se snažil dopátrat toho, proč je vztah pro potenciál RADIÁLNÍHO pole takový jaký je, protože žádná středoškolská učebnice se to neobtěžuje vysvětlit, což už mě začíná pěkně ***** (vzorečky a jak se k nim přišlo leda tak u mechaniky, možná základů kmitání a vlnění a pak jako by to spadlo z nebe a nauč se to nazpamět, i když nevíš, jak se na to přišlo a k čemu to je) :((

#6 05. 11. 2010 06:00

medvidek
Moderátor

Tak nyní už jsem v kontextu :-)

Z prvního tvého příspěvku jsem nepochopil, co se myslí tím poloměrem. Také tam není řečeno, že se zajímáme o práci potřebnou pro přesunutí náboje z nekonečna. Obecně totiž opravdu neplatí to, na co jsi se ptal:

... je změna potenciální energie při pohybu náboje v elektrickém poli rovna součinu elektrostatické síly (v konečném místě kam ten náboj posunu) a poloměru?

Proto byly tvé pochybnosti oprávněné.

Mějme náboj $Q$, který se nachází v počátku soustavy souřadnic a náboj $q$, kterým budeme posouvat. Pro jednoduchost budeme v dalším rozebírat pouze situaci, kdy jsou tyto náboje stejného znaménka. Z Coulombova zákona plyne, že síla, kterou se tyto náboje odpuzují, je
$F_e = \frac {1}{4 \pi \varepsilon_o} . \frac {Q q}{r^2}$, kde $r$ je vzdálenost mezi náboji.
Lze to vyslovit i takto: $F_e$ je síla, kterou působí elektrostatické pole na náboj $q$, když je ve vzdálenosti $r$ od počátku soustavy souřadnic.

Budeme-li například vzdálenost $r$ zmenšovat, budeme konat kladnou práci a potenciální energie $W$ náboje $q$ bude stoupat. Naopak při zvětšování $r$ bude energie $W$ klesat.
Užitečné je zvolit si některou hodnotu $W$ jako referenční. Jako nejvýhodnější se jeví definovat $W=0$ při $r \rightarrow \infty$. Výhoda takovéto volby spočívá v tom, že potenciální energie náboje $q$ v místě $r$ se rovná práci potřebné k přesunutí náboje $q$ z nekonečna právě do tohoto místa.

Jak ale tuto práci vypočítat? Víme, že působíme proměnnou silou po dráze, která začíná v nekonečnu a končí v místě $r$. Bohužel nelze vzít průměrnou sílu, jak jsi navrhnul, zejména když tam straší i nekonečno!
V tomto místě mě bohužel nenapadá, jak se vyhnout trochu vyšší matematice. Uvedu zde výpočet bez bližšího vysvětlení:
$W=\int_r^\infty F_e(x)dx=\int_r^\infty \frac {1}{4 \pi \varepsilon_o} . \frac {Q q}{x^2} dx = \frac {1}{4 \pi \varepsilon_o} . \frac {Q q}{r} $
Nyní už vidíme, že mezi potenciální energií a Coulombovou silou platí vztah $W=F_e \cdot r$.

Nyní poznámka k el. potenciálu, po kterém jsi pátral v Reichlovi:
Elektrický potenciál $\varphi$ pole tvořeného nábojem $Q$ je vlastně potenciální energie $W$ vztažená na jednotkový náboj $q$.
$\varphi=\frac{W}{q}$
Užitečnost zavedení potenciálu spočívá v tom, že potenciál je vlastností pole, která nezávisí na velikosti náboje $q$.

#7 05. 11. 2010 16:25

Oberon
Reputace:   

↑ medvidek:
Ok díky moc za vysvětlení. Ve škole jsme s diferenciálním a integrálním počtem zatím vůbec nepracovali, tak až do toho proniku, vzpomenu si na tebe a ten vzoreček pochopím xD

Zápatí