Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím. Vysvětlili by mi někdo, prosím, proč je změna potenciální energie při pohybu náboje v elektrickém poli rovna součinu elektrostatické síly (v konečném místě kam ten náboj posunu) a poloměru? Nerozumím, proč místo dráhy s je druhým činitelem ten poloměr r!?
↑ Oberon:
Změnu potenciální energie (práci potřebnou na přesun náboje) v elektrickém poli jsme řešili nedávno zde
http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=139214#p139214 . Třeba z toho něco pomůže.
Nevím, jestli používáš správné vzorce. Z toho co jsi napsal, to nepoznám. V každém případě práce závisí jen na koncových bodech dráhy náboje, a to jen na jejich vzdálenostech od druhého náboje.
EDIT: trochu jsem upravil text, aby to bylo srozumitelnější.
↑ Oberon:
Ten vzorec nejspíš platí pouze pro speciální případ, kdy přesouváme el. náboj v homogenním poli, například mezi deskami dostatečně velkého rovinného kondenzátoru. Sílu
pak lze považovat za konstantní, a pokud jsme zvolili začátek přesunu u jedné z desek, bude
představovat vzdálenost (kolmou od této desky), do které jsme náboj přesunuli.
Množství energie
potřebné na přesunutí náboje je pak úměrné vzdálenosti
. Je jedno, po jaké dráze se do dané vzdálenosti dostaneme. Proto je ten vzorec tak jednoduchý.
Tolik moje hádání.
Ze zadání víc nevyčtu.
↑ medvidek:
Rozumím tomu, co říkáš, ale ne zcela.
Ten vzorec se mi jeví chybně z toho důvodu, že síla Fe se po posunutí náboje změní. Mám tedy počítat s průměrnou silou Fe (sečíst oba poloměry, vydělit dvěma dát na druhou a lomit s tím
)??
A ten vzoreček o kterém mluvíme, jsem vzal zde http://fyzika.jreichl.com/index.php?sek … p;page=224 ,
když jsem se snažil dopátrat toho, proč je vztah pro potenciál RADIÁLNÍHO pole takový jaký je, protože žádná středoškolská učebnice se to neobtěžuje vysvětlit, což už mě začíná pěkně ***** (vzorečky a jak se k nim přišlo leda tak u mechaniky, možná základů kmitání a vlnění a pak jako by to spadlo z nebe a nauč se to nazpamět, i když nevíš, jak se na to přišlo a k čemu to je) :((
Tak nyní už jsem v kontextu :-)
Z prvního tvého příspěvku jsem nepochopil, co se myslí tím poloměrem. Také tam není řečeno, že se zajímáme o práci potřebnou pro přesunutí náboje z nekonečna. Obecně totiž opravdu neplatí to, na co jsi se ptal:
... je změna potenciální energie při pohybu náboje v elektrickém poli rovna součinu elektrostatické síly (v konečném místě kam ten náboj posunu) a poloměru?
Proto byly tvé pochybnosti oprávněné.
Mějme náboj
, který se nachází v počátku soustavy souřadnic a náboj
, kterým budeme posouvat. Pro jednoduchost budeme v dalším rozebírat pouze situaci, kdy jsou tyto náboje stejného znaménka. Z Coulombova zákona plyne, že síla, kterou se tyto náboje odpuzují, je
, kde
je vzdálenost mezi náboji.
Lze to vyslovit i takto:
je síla, kterou působí elektrostatické pole na náboj
, když je ve vzdálenosti
od počátku soustavy souřadnic.
Budeme-li například vzdálenost
zmenšovat, budeme konat kladnou práci a potenciální energie
náboje
bude stoupat. Naopak při zvětšování
bude energie
klesat.
Užitečné je zvolit si některou hodnotu
jako referenční. Jako nejvýhodnější se jeví definovat
při
. Výhoda takovéto volby spočívá v tom, že potenciální energie náboje
v místě
se rovná práci potřebné k přesunutí náboje
z nekonečna právě do tohoto místa.
Jak ale tuto práci vypočítat? Víme, že působíme proměnnou silou po dráze, která začíná v nekonečnu a končí v místě
. Bohužel nelze vzít průměrnou sílu, jak jsi navrhnul, zejména když tam straší i nekonečno!
V tomto místě mě bohužel nenapadá, jak se vyhnout trochu vyšší matematice. Uvedu zde výpočet bez bližšího vysvětlení:
Nyní už vidíme, že mezi potenciální energií a Coulombovou silou platí vztah
.
Nyní poznámka k el. potenciálu, po kterém jsi pátral v Reichlovi:
Elektrický potenciál
pole tvořeného nábojem
je vlastně potenciální energie
vztažená na jednotkový náboj
. 
Užitečnost zavedení potenciálu spočívá v tom, že potenciál je vlastností pole, která nezávisí na velikosti náboje
.
↑ medvidek:
Ok díky moc za vysvětlení. Ve škole jsme s diferenciálním a integrálním počtem zatím vůbec nepracovali, tak až do toho proniku, vzpomenu si na tebe a ten vzoreček pochopím xD