Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám zadáno: A4= 24 A6= 2/3 Sn=-1230 q jsem spočítala jako + nebo - 1/4 a A1= -1536,-1536 bohužel mi nevychází to n... podle výsledků by mělo vyjít 5, ale někde dělám chybu a nevím kde.Moc děkuji za pomoc.
↑ osamela:
Už v q máš chybu, má vyjít +-1/6
viz: ↑ metamedik:
↑ osamela:
zdravím, je lepší uvádět svůj postup, snad se potom najde případná chyba (nebo nepozornost):
vzorce pro geom, posloupnost.
Tvůj výsledek je v pořádku (q=+/- (1/4)).
Máš vypočteno ? potom všechno dosadíš do vzorcu pro součet:
, vychází mi, že pro (q=-1/4) je splněn součet
. (snad).
Zkus to ještě překontrolovat, případně se ozví. Děkuji.
↑ osamela: promiň, nevšimla jsem, že máš přidanou odpověď. Lepší je nafotit i ten chybný postup (tak to musíme psát obě dvě):
Shodujeme se? úpravy mám bez kalkuláčky, tedy něco vykrátím:
substituce
Zkus případně použit můj zápis pro Tvůj zápis (stačí, když klepneš na můj, ten se přenese do zprávy. Děkuji
↑ osamela: tak po to co jsi to dopočítala ty to mám ted dobře měla jsem chybu v dělení...ale pak jsem celou rovnici upravila, že jsem se zbavila zlomku a od té doby mi to zas tam někde hapruje... počítala jsem i těžší,ale tenhle je nějakej divnej
↑ osamela:
asi moje bezkalkuláčkové úpravy: už v pořádku?
↑ osamela:
schválně nechávám bezkalkuláčkové výpočty, aby bylo vidět rozklad jmenovatele smerem ke q=-1/4:
V pořádku? Děkuji