Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑↑ petrkovar:
Jednickou myslim prave studenta, neboli nejakou promennou vyjadrujici jeho "velikost" vzhledem k ostatnim. Zadneho mensiho ani vetsiho studenta v mnozine vsech studentu v poslucharne nemame, avsak podle definice jsme schopni v castecnem usporadani na konecne mnozine minimum a maximum definovat.
↑ petrkovar:
Minimálním prvkem je každý student, který není větší než žádný jiný prvek množiny (b <= a)
Maximálním prvkem je každý student, který není menší než žádný jiný prvek této množiny (a <= b)
zdroj: Wikipedia :)
pavelk napsal(a):
... takze jsem odkazan na pdf/internet.
Upozorňuji, že moje pdf z přednášek jsou jen součástí slovního doprovodu a nemají v žádném případě nahradit učební text.
Skripta jsou zde.
↑ petrkovar:
Ve skriptech je tech prikladu jeste mene nez v prednasce co se tyce minimalnich a maximalnich prvku, definice samozrejme stejna, kazdopadne ted uz jen hadam.
Studenty bych mohl porovnat jedine uz jenom dle pozice v rade, tj. ten uplne napravo by byl minimalni a uplne nalevo v rade maximalni.
To mi ale jako prilis matematicke neprijde. Ja osobne bych ty studenty neumel rozlisit a rekl bych, ze jsou si vsichni rovni, proto je max. i min. rovno kazdemu prvku z mnoziny vsech studentu, coz bylo i moje puvodni tvrzeni.
pavelk napsal(a):
Studenty bych mohl porovnat jedine uz jenom dle pozice v rade, tj. ten uplne napravo by byl minimalni a uplne nalevo v rade maximalni.
To mi ale jako prilis matematicke neprijde.
... ale to by bylo správně. Obávám se, že když vám to nepřijde matematické, tak jste pořád neporozuměl, čemu odpovídají relace v praktické situaci.
Jak by vypadal hasseovský diagram relace studentů v posluchárně?
↑ petrkovar:
Ten, ktery by byl v relaci s nejmensim poctem prvku (s jednim y), ten by byl zrejme umisteny nejniz. Ten, ktery by byl v relaci se vsemi y (vsichni studenti po leve strane (z pozice prednasejicicho)) by byl maximalnim prvkem.

↑ pavelk: Prvek, který není nejmenší, nemůže být nejníže. Jak se udělá Hasseho diagram, máme-li k dispozici fotografii učebny (focenou shora)?