Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#26 09. 11. 2010 22:06 — Editoval pavelk (09. 11. 2010 22:07)

pavelk
Reputace:   

Re: Relace - důkaz

↑↑ petrkovar:
Jednickou myslim prave studenta, neboli nejakou promennou vyjadrujici jeho "velikost" vzhledem k ostatnim. Zadneho mensiho ani vetsiho studenta v mnozine vsech studentu v poslucharne nemame, avsak podle definice jsme schopni v castecnem usporadani na konecne mnozine minimum a maximum definovat.

#27 09. 11. 2010 22:09

petrkovar
Veterán
Místo: Ostrava/Krmelín
Pozice: VŠB - TU Ostrava
Reputace:   23 
Web

↑ pavelk:Ne, tak to není správné řešení. čekám odpověď tvaru "Minimálním prvkem je každý student, který ..."

#28 09. 11. 2010 22:13

pavelk
Reputace:   

↑ petrkovar:
Minimálním prvkem je každý student, který není větší než žádný jiný prvek množiny (b <= a)
Maximálním prvkem je každý student, který není menší než žádný jiný prvek této množiny (a <= b)
zdroj: Wikipedia :)

#29 09. 11. 2010 22:34

petrkovar
Veterán
Web

↑ pavelk:To je odpověď typu "minimálním prvkem je minimální prvek".
Já chci vědět, jak takového studenta v posluchárně poznám? Kde sedí?

#30 09. 11. 2010 22:47 — Editoval pavelk (09. 11. 2010 22:58)

pavelk
Reputace:   

Zbyva jenom moznost, ze maximalni ani minimalni prvek neexistuje, protoze jsou dane prvky neporovnatelne.

#31 10. 11. 2010 10:01

petrkovar
Veterán
Web

↑ pavelk:Nene, zdaleka nejde o nějaké nuance v případě neexistence. Zatím otázka určení minimálních a maximálních prvků nebyla zodpovězena.

#32 10. 11. 2010 10:06

petrkovar
Veterán
Web

pavelk napsal(a):

... takze jsem odkazan na pdf/internet.

Upozorňuji, že moje pdf z přednášek jsou jen součástí slovního doprovodu a nemají v žádném případě nahradit učební text.
Skripta jsou zde.

#33 10. 11. 2010 11:01

pavelk
Reputace:   

↑ petrkovar:
Ve skriptech je tech prikladu jeste mene nez v prednasce co se tyce minimalnich a maximalnich prvku, definice samozrejme stejna, kazdopadne ted uz jen hadam.
Studenty bych mohl porovnat jedine uz jenom dle pozice v rade, tj. ten uplne napravo by byl minimalni a uplne nalevo v rade maximalni.
To mi ale jako prilis matematicke neprijde. Ja osobne bych ty studenty neumel rozlisit a rekl bych, ze jsou si vsichni rovni, proto je max. i min. rovno kazdemu prvku z mnoziny vsech studentu, coz bylo i moje puvodni tvrzeni.

#34 10. 11. 2010 11:47

petrkovar
Veterán
Web

pavelk napsal(a):

Studenty bych mohl porovnat jedine uz jenom dle pozice v rade, tj. ten uplne napravo by byl minimalni a uplne nalevo v rade maximalni.
To mi ale jako prilis matematicke neprijde.

... ale to by bylo správně. Obávám se, že když vám to nepřijde matematické, tak jste pořád neporozuměl, čemu odpovídají relace v praktické situaci.
Jak by vypadal hasseovský diagram relace studentů v posluchárně?

#35 10. 11. 2010 12:17 — Editoval pavelk (10. 11. 2010 12:18)

pavelk
Reputace:   

↑ petrkovar:
Ten, ktery by byl v relaci s nejmensim poctem prvku (s jednim y), ten by byl zrejme umisteny nejniz. Ten, ktery by byl v relaci se vsemi y (vsichni studenti po leve strane (z pozice prednasejicicho)) by byl maximalnim prvkem.

#36 10. 11. 2010 13:06

Kondr
Veterán
Místo: Linz, Österreich
Škola: FI MU 2013
Pozice: Vývojář, JKU
Reputace:   38 

↑ pavelk: Prvek, který není nejmenší, nemůže být nejníže. Jak se udělá Hasseho diagram, máme-li k dispozici fotografii učebny (focenou shora)?

BRKOS - matematický korespondenční seminář pro střední školy

Zápatí