Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
↑ Wyktor:
takže návod, zcela nematematický ale snad srozumitelný (když nebude cokoliv jasný, ptej se)
1) jmenovatele rozlož na součin několika závorek (nejlépo Hornerovým schématem)
2) nějaká závorka bude třeba na prvou, některá na druhou, některá na třetí (nevím), některá rozložit nepůjde a uděláš rovnici:
např máš: (x+5)/x(x-1)^2 (x^2+8) = A/x + B/(x-1) + C/(x+1)^2 + (Dx + E)/(x^2+8)
3) postupuješ jako u normální rovnice tak aby ses zbavil zlomků
4) budeš mít něco na pravé straně, něco na levé
ad dosaďte reálné kořeny: pravou stranu neroznásobuješ, když dosadíš nějaký reálný kořen za x, tak ti některé členy (písmenka) vypadnou, dozvíš se tímto způsobem např. A, jakmile znáš A, dosazuješ ho dál do rovnice a dosadíš jiné x a zjistíš jiný člen atd.
ad porovnávání koeficientů: roznásobíš závorky, utvoříš si soustavu několika rovnic (záleží na tom kolik je maximální exponent),
a porovnáváš koeficienty na levé straně rovnice s koeficienty na pravé straně rovnice (takže v rovnicích se nebude vyskytovat jediný x, jenom písmenka a čísla)
např: 2x^2 + x + 8 = Ax^2 + Ax + 4A - 2Bx + B
a teď porovnáváš a tvoříš soustavu rovnic:
x^2: 2=A
X^1: 1=A - 2B
x^0: 8=4A + 1
a pak už jenom dosadíš za písmenka do rovnice kterou máš v bodu 2
to co je např jsem si jen tak jako vymysela, nemusí to vycházet
Dakujem sa skoru odpoved (: ,,, pocital som to podla toho navodu a dostal som sa k tomuto:

Neviem ci som niekde nespravil chybu, pri porovnavacej metode mi to vychadza nejako cudne. Takisto neviem ako mam zistit B a C v tej metode kde sa za x dosadzuju korene. Koren je 1, ten ked dosadim tak mi vyjde A=1. Mozes sa na to prosim ta pozriet?
diky moc
↑ Wyktor:
Zdravím,
samotný rozklad se mi zdá být v pořádku. Ovšem při sestavení parciálních zlomku nebereš v potaz, že výraz
nemá reálný kořen. Parciální zlomek má být sestaven dle předpisu
. Obdobný problém i pro poslední zlomek.
Viz tabulka typů rozkladů na parciální zlomky - to, co diskutujeme, je typ III, typ IV.
Podobně popisuje i kolegynka ↑ janula:, děkuji.
Kontrola rozkladu se dá provádět například tak: vzor zadání.
↑ Wyktor:
tady je jen jeden kořen reálný kořen x=1, který po dosazení vynuluje část rovnice. Tato metoda může být použitá jako pomocná, ale asi nepomůže k nalezení všech koeficientů.
Stránky: 1