Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
mám potíže s tou to úlohou: Určete, kolika způsoby je možno rozsadit ke kulatému stolu n manželských párů tak, aby se muži ženy u stolu pravidelně střídali a přitom aby žádný manželský pár neseděl vedle sebe.
Je to úloha na princip inkluze a exkluze.
no u toho odkazu na řešení podobné úlohy tady na foru nerozumim té druhé části kdy se autor snazi vypocitat množinu b ... píše: To ale neni tezke, protoze b je pocet prvku (permutaci), ktere se nachazeji ve sjednoceni vsech mnozin A_i. ; přičemš ale množinu A_i definoval takto: Dale si oznacme symbolem A_i, kde i=1, 2, ...,n, mnozinu vsech rozesazeni, ve kterem manzelsky par m_i nesedi vedle sebe.
Není mi tedy jasny jak může dostat ze sjednocení množin A_i množinu b, protože v becku je alespon jeden pár vedle sebe kdešto v A_i se počítají možnosti, kdy vedle sebe nesedí
↑ apollo1:
Máš pravdu, A_i má být zřejmě množina rozsazení, (snad překlep?) kdy pár m_i sedí vedle sebe, celé jsem to nečetl, ale zdá se že by to mohlo fungovat. Může být?