Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 16. 11. 2010 11:36

Pandoslav
Zelenáč
Místo: Ostrava
Reputace:   

Ma Newton a Liebnitz pravdu ?

Trochu mě teď zaujala tato otázka :

Pokud existuje matematický důkaz, že pi = 4 pomocí nekonečného zjemňování čtverce kolem kružnice, nebo podobný, že odmocnina ze 2 = 2 pomocí nekonečného zjemňování odvěsen nad přeponou, je opravdu Newtonův kalkul správný ? Vím, že se hojně užívá v matematické analýze, otázkou ale zůstává, jestli stále nedává pouze aproximované výsledky.

myslím tady to :
Odkaz

• (téma jako vyřešené označil(a) pietro)

#2 16. 11. 2010 18:33

pietro
Reputace:   187 

Re: Ma Newton a Liebnitz pravdu ?

↑ Pandoslav:Ahoj ! A čo tak si to nakresliť o niečo presnejšie ako na uvedenom propagačnom materiáli.
Neviem, či som pochopil pointu no skúsil som to takto, doplň ma prosím...

#3 16. 11. 2010 22:39

Pandoslav
Zelenáč
Reputace:   

je to v tom odkazu a neni to zadny konkretni priklad, ani nevim, kdy by to nemelo fungovat

#4 17. 11. 2010 00:19

Maxim K
Reputace:   

Ahoj.
Take si nejsem jisty, jestli jsem pointu dotazu uplne pochopil, nicmene zkusim odpovedet alespon na neco.
V odkaze, ktery jsi poslal, urcite nejde o "matematicky dukaz", jde spise o optickou iluzi. Stejne jako se fraktal jevi jako "konecny obrazek", ve skutecnosti tomu tak vubec neni. Ono "nekonecne zjemnovani ctverce" totiz nemuze vest k jeho transformaci na kruh, jen se "viditelnost zjemneni" takto tvari. V nekonecnem meritku by tyto nesrovnalosti byly znatelne - stale by slo o utvar, ktery by mel obvod 4. Upravy, kterych se pouzilo ke zminenemu "dukazu", proste nejsou ekvivalentni. Ackoli jsem to podal hodne polopate, snad jsem se aspon priblizil vysvetleni. Nicmene stale nevim, jakou by toto melo mit souvislost s kalkulem.

#5 17. 11. 2010 10:37

Pandoslav
Zelenáč
Reputace:   

no derivace a integrály jsou takto definovány ... nekonečné zmenšování trojúhelníků/obdelníků kolem zkoumané křivky, tak jestli ty výpočty nedávají špatné výsledky

Zápatí