Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Trochu mě teď zaujala tato otázka :
Pokud existuje matematický důkaz, že pi = 4 pomocí nekonečného zjemňování čtverce kolem kružnice, nebo podobný, že odmocnina ze 2 = 2 pomocí nekonečného zjemňování odvěsen nad přeponou, je opravdu Newtonův kalkul správný ? Vím, že se hojně užívá v matematické analýze, otázkou ale zůstává, jestli stále nedává pouze aproximované výsledky.
myslím tady to :
Odkaz
↑ Pandoslav:Ahoj ! A čo tak si to nakresliť o niečo presnejšie ako na uvedenom propagačnom materiáli.
Neviem, či som pochopil pointu no skúsil som to takto, doplň ma prosím...
Ahoj.
Take si nejsem jisty, jestli jsem pointu dotazu uplne pochopil, nicmene zkusim odpovedet alespon na neco.
V odkaze, ktery jsi poslal, urcite nejde o "matematicky dukaz", jde spise o optickou iluzi. Stejne jako se fraktal jevi jako "konecny obrazek", ve skutecnosti tomu tak vubec neni. Ono "nekonecne zjemnovani ctverce" totiz nemuze vest k jeho transformaci na kruh, jen se "viditelnost zjemneni" takto tvari. V nekonecnem meritku by tyto nesrovnalosti byly znatelne - stale by slo o utvar, ktery by mel obvod 4. Upravy, kterych se pouzilo ke zminenemu "dukazu", proste nejsou ekvivalentni. Ackoli jsem to podal hodne polopate, snad jsem se aspon priblizil vysvetleni. Nicmene stale nevim, jakou by toto melo mit souvislost s kalkulem.