Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobry den ,v patek piseme ctvrtletku na obsahy a obvody ruznych teles a nasel jsem par prikladu,kterym nerozumim a jsem bezradny. Mohl by mi tu k nim nekdo napsat hlavne postup at to pochopim
Vypočítej obvod kosočtverce,jehož obsah je 288 cm2 a jedna úhlopříčka má velikost u=12,4 cm.
Vypočítej obsah rovnoběžníku,jsou-li úhlopříčky u=16 a v=12 a úhel jimi sevřený ω=60°
Vypočítej obsah S a vnitřní úhly α,β,γ trojúhelníku ABC o stranách a=6,5cm, b=10cm, c=11,5cm
Prosim pomozte s temito priklady..
Vypočítej obvod kosočtverce,jehož obsah je 288 cm2 a jedna úhlopříčka má velikost u=12,4 cm.

Nemusíš riešiť takto všeobecne. Je to len pre ukážku výsledného vzorca.
Vypočítej obsah rovnoběžníku,jsou-li úhlopříčky u=16 a v=12 a úhel jimi sevřený ω=60°
Zapamätaj si vzorec:
Vypočítej obsah S a vnitřní úhly α,β,γ trojúhelníku ABC o stranách a=6,5cm, b=10cm, c=11,5cm
Využiješ:
Z toho:
Obsah sa potom dá jednoducho vypočítať ako:
Máš napríklad:
Ak zadáš do kalkulačky:
dostaneš výsledok 60.
a, r, c nie sú konštanty...
Pozri sa sem:
http://cs.wikipedia.org/wiki/Cyklometrick%C3%A9_funkce
Tak si najprv vypočítaj hodnotu cos(gamma). To je asi:
0,07892787326738799846839219300042
z toho ti to už vypočíta uhol..Len neviem, či v oblukovej, alebo stupňovej miere. To už napíš ty :)
Tam je asi problém, že to tvoja kalkulačka nestíha :(