Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 11. 2010 20:10

harryharry
Reputace:   

Posloupnost, indukce

Dobrý den,

Prosím o pomoc s následujícími příklady. Většinou ztroskotám na exponenciální rovnici.

1) Vyjádřete rekurentně - a] (0,5)^n     b] (n^2)
pozn. - Zde prosím o podrobné rozepsání, na netu jsem toto téma nikde pořádně nenašel, převod opačný (tj rekurentní -> ntý) mi také dělá problémy :-(

2) Dokažte matematickou indukcí
a)
$\frac{1}{1*2}+ \frac{1}{2*3}+..... + \frac{1}{n*(n+1)}=\frac{n}{n+1}$
pozn. - zde postupuji tak, že si do pravé části rovnice a do posledního členu levé části rovnice dosadím n a poté n+1; poté sečtu 1L + 2P ; 2L + 1P   a upravím do stejného tvaru. Je to tak? Bohužel mi to nevychází.
b)
$2^0+2^1+2^2 +...+2^n =2^{n+1} - 1$

Děkuji za jakoukoliv pomoc.

“Kde nic není ani smrt nebere.”

#2 21. 11. 2010 20:22 — Editoval Mythic (21. 11. 2010 20:23)

Mythic
Reputace:   

Re: Posloupnost, indukce

1)no... nejvetsi problem v tomto je, ze zadny presny navod neexistuje a vetsina vzorcu pro n-ty clen ma hned nekolik moznosti zapisu rekurentne... musis si uvedomit vlastnosti a na zaklade toho zkusit ten predpis udelat sam... pak jej overis dosazenim nekolika clenu (popripade dukazem) a hotovo...

a) (1/2)n -> zkus si vypsat prvnich par clenu - takze by to bylo 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, ... cislo ve jmenovateli kazdeho clenu se zvetsuje vzdy dvojnasobne. Neni tedy nic lehciho, nez kazdy predchozi clen nasobit (1/2) :) ... Dal musis zvolit takovy prvni clen, aby posloupnost fungovala... V pripade, ze pro n-ty clen jsi mel n (1;+oo), tvuj prvni clen bude 1/2

b)zkus sam a napis postup kdyby ses zadrhnul ;-)

#3 21. 11. 2010 20:42

Mythic
Reputace:   

Dukaz matematickou indukci ma dva kroky.

I. overis zda-li vyrok (ciselna rada) plati pri nejmensi prirozene cislo tedy vezmes prvni clen rady 1/(1*2) a clen za rovnitkem dosadis za n=1. Vychazi. Takze se muze prejit k indukci.

II. Za predpokladu, ze plati tento krok pro cislo k vetsi nebo rovne 1 ( to je ta jednicka co si zkousel), pak musi platit i pro kazde k+1.
co to tedy vlastne znamena? -> tz jsi dokazal ze ta rada plati az po nejake k, ale ted musis overict ze kdyz na n dosadis k+1, tak to bude platit taky.
Takze vemes vysledek za puvodni radu az po k: k/(k+1) a prictes novy clen z rady kde za n dosadis k+1: 1/((k+1)*(k+2)) a sectes je.
Pokud ti vyjde prava strana s tim ze za n v prave strane dosadis k+1  - pak je dukaz pravdivy.

cily:

$k/(k+1) + 1/((k+1)*(k+2))$ = .... v idealnim pripade ti po secteni a vykraceni vyjde $(k+1)/(k+2)$.

Druhy priklad je analogicky. Zkus ho a kdyz se nekde zadrhnes, dej vedet.

#4 22. 11. 2010 21:15

harryharry
Reputace:   

Díky za odpověď :-)

2) - Mat. indukce

a) pochopil jsem, zjednodušení stačí říct, že po splnění podmínek stačí sečíst pravou stranu 1. rovnice s levou částí 2. rovnice, výsledek musí být roven pravé straně 2. rovnice - tj. (k+1)/(k+2)
b) zadrhnu se ve fázi, kdy mám sečíst 2^(n+1) + 2^(n+2) - 1

1) rekurentní zápis

a) už jsem na to přišel, doteď jsem dával předchozí člen na druhou, ale on se předchozí člen dává na entou :-)))
tj. - a1=1/2 ; an=[a(n-1)]*1/2  ? :-)
b) - a1=1 an=[(an-1)^2] ?

“Kde nic není ani smrt nebere.”

Zápatí