Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

Dobrý den,
Prosím o pomoc s následujícími příklady. Většinou ztroskotám na exponenciální rovnici.
1) Vyjádřete rekurentně - a] (0,5)^n b] (n^2)
pozn. - Zde prosím o podrobné rozepsání, na netu jsem toto téma nikde pořádně nenašel, převod opačný (tj rekurentní -> ntý) mi také dělá problémy :-(
2) Dokažte matematickou indukcí
a)
pozn. - zde postupuji tak, že si do pravé části rovnice a do posledního členu levé části rovnice dosadím n a poté n+1; poté sečtu 1L + 2P ; 2L + 1P a upravím do stejného tvaru. Je to tak? Bohužel mi to nevychází.
b)
Děkuji za jakoukoliv pomoc.
1)no... nejvetsi problem v tomto je, ze zadny presny navod neexistuje a vetsina vzorcu pro n-ty clen ma hned nekolik moznosti zapisu rekurentne... musis si uvedomit vlastnosti a na zaklade toho zkusit ten predpis udelat sam... pak jej overis dosazenim nekolika clenu (popripade dukazem) a hotovo...
a) (1/2)n -> zkus si vypsat prvnich par clenu - takze by to bylo 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, ... cislo ve jmenovateli kazdeho clenu se zvetsuje vzdy dvojnasobne. Neni tedy nic lehciho, nez kazdy predchozi clen nasobit (1/2) :) ... Dal musis zvolit takovy prvni clen, aby posloupnost fungovala... V pripade, ze pro n-ty clen jsi mel n (1;+oo), tvuj prvni clen bude 1/2
b)zkus sam a napis postup kdyby ses zadrhnul ;-)
Dukaz matematickou indukci ma dva kroky.
I. overis zda-li vyrok (ciselna rada) plati pri nejmensi prirozene cislo tedy vezmes prvni clen rady 1/(1*2) a clen za rovnitkem dosadis za n=1. Vychazi. Takze se muze prejit k indukci.
II. Za predpokladu, ze plati tento krok pro cislo k vetsi nebo rovne 1 ( to je ta jednicka co si zkousel), pak musi platit i pro kazde k+1.
co to tedy vlastne znamena? -> tz jsi dokazal ze ta rada plati az po nejake k, ale ted musis overict ze kdyz na n dosadis k+1, tak to bude platit taky.
Takze vemes vysledek za puvodni radu az po k: k/(k+1) a prictes novy clen z rady kde za n dosadis k+1: 1/((k+1)*(k+2)) a sectes je.
Pokud ti vyjde prava strana s tim ze za n v prave strane dosadis k+1 - pak je dukaz pravdivy.
cily:
= .... v idealnim pripade ti po secteni a vykraceni vyjde
.
Druhy priklad je analogicky. Zkus ho a kdyz se nekde zadrhnes, dej vedet.

Díky za odpověď :-)
2) - Mat. indukce
a) pochopil jsem, zjednodušení stačí říct, že po splnění podmínek stačí sečíst pravou stranu 1. rovnice s levou částí 2. rovnice, výsledek musí být roven pravé straně 2. rovnice - tj. (k+1)/(k+2)
b) zadrhnu se ve fázi, kdy mám sečíst 2^(n+1) + 2^(n+2) - 1
1) rekurentní zápis
a) už jsem na to přišel, doteď jsem dával předchozí člen na druhou, ale on se předchozí člen dává na entou :-)))
tj. - a1=1/2 ; an=[a(n-1)]*1/2 ? :-)
b) - a1=1 an=[(an-1)^2] ?