Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím vás,
↑ byk7:
vy už máte s kolegou BakyX dočten "Diferenciální počet"? Můj obdív, co zvladate.
1) "dosadit 0" pro ověření, zda vychází výraz 0/0 a l´Hospital - souhlasím, další možná varianta je vytknout v čitateli a v jmenovateli 0 a použit Первый замечательный предел.
-------------------------------------------------------------------------------------------------
2) rozluštil jsi ten zápis jako absolutní hodnotu ve jmenovateli nebo jinak? Děkuji.
Dlouhé odkazy nebo vložení hranatých závorek v odkazu je problém (nebo pro odkaz použit nějaký zkračovač): moje úprava odkazu na Wolfram od kolegy Ondry, nejsem si úplně jistá, zda jsem tomu neubližila a zda kolega myslí stejné závorky v zápisu.
Děkuji za komentář.
↑ Chanzy:
3) poslední zadání chtělo by upřesnit zápis - je to tak?
, potom bude třeba vyšetřit limitu k 0 zprava a zleva, neb po dosazení 0 vychází "číslo"/0.
nebo tak:
, potom je zajimavý debatní kroužek v sekci VŠ, návrh Pavla B. se mi zdá nejen nejvíce odvažný, ale i nejvíce použitelný, ale náměty ostatních kolegů také stojí za počtení.
Děkuji za zápis v místním TeX, pokud potřebuješ něco v zápisu prokonzultovat - lze tady. Případně do textu příspěvku vlož komentář ke svému zápisu nebo obrázek, někdo z kolegů určitě pomůže se zápisem. Jinak to, že používáš TeX, je velmi pohodlné pro ostatní kolegy, není nutné přepisovat z obrázku. Děkuji za snahu.
Prosím pouze jeden dotaz do tématu, jinak je to velmi nepřehledné - viz pravidla. Děkuji.
↑ jelena:
2) rozluštil jsem to jako dolní celou část
pokud je tam 
3) pro upřesnění by to chtělo používat závorky nebo v TeXu \frac{}{}
===============================
jinak diferenciální počet ještě hotový nemám, ale limity už mám za sebou, jinak to ale není nic moc :/
odkaz je v pořádku
mohl bych poprosit o vysvětlení dokumentu z ruské wikipedie? ruština mi dělá nemalé potíže, děkuji
↑ byk7:
děkuji.
(2) Nevím, zda běžně se seznamuji s pojmem !dolní celá část", viděla bych zde "absolutní hodnotu", ale to by musel kolega upřesnit, potom bys asi upřesnil i svůj postup.
(1) odkaz na "pozoruhodné limty" (tak jsem přeložila, jak tomu říkáme na Východě) tady občas umisťuji jako takové zpestření. V místních poměrech jsem se nesetkala s jiným označením, než "tabulkové limity" nebo nějak tak podobně, nepříliš záživně - vztah, který navrhuji po úpravě (vytknutí x používat je první v tabulce "vztahů" od kolegy Lukáše.. V odkazu na ruské strance jsou i odvozené vztahy a důkazy (po rozkliknutí), nějakou hlubší znalost ruštiny nevyžaduji, ale mohou se hodit.
Je to už trochu OT z tématu (už bych ponechala prostor kolegovi k řešení jeho dotazů), v každém případě je zřejmé, že jeden dotaz do tématu má opravdu smysl. Děkuji.