Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2010 17:17

Chanzy
Reputace:   

Limity

Zdravím, narazil jsem zas na nějaké divné limity, mohl byste mi tu prosím někdo pomoci?

$\lim_{x\rightarrow0}(\pi x+sinx)/(-3x-sinx)$
$\lim_{x\rightarrow2}(x-2)/\lfloor x-2 \rfloor$
$\lim_{x\rightarrow0}(x-1)^7 (2x+33)^2/3x(5x+6)^8$

Díky moc, omlouvám se za ten zápis, teprve se s TeXem učím

#2 22. 11. 2010 19:34 — Editoval byk7 (23. 11. 2010 11:58)

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

Re: Limity

1) dosadíš nulu, a potom použiješ L'Hospitalovo pravidlo

2)
tam je to patrné z grafu, záleží, jestli máš $\lim_{x\rightarrow2+}\,\,\frac{x-2}{\lfloor x-2\rfloor}=\infty$ nebo $\lim_{x\rightarrow2-}\,\,\frac{x-2}{\lfloor x-2\rfloor}=0$

3)
$\lim_{x\rightarrow0}(x-1)^7 (2x+33)^2/3x(5x+6)^8=\lim_{x\rightarrow0}\frac{(x-1)^7(2x+33)^2x(5x+6)^8}{3}=0$ , ale asi tam bude chyba v zápisu

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#3 23. 11. 2010 11:12

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Zdravím vás,

↑ byk7:

vy už máte s kolegou BakyX dočten "Diferenciální počet"? Můj obdív, co zvladate.

1) "dosadit 0" pro ověření, zda vychází výraz 0/0 a l´Hospital - souhlasím, další možná varianta je vytknout v čitateli a v jmenovateli 0 a použit Первый замечательный предел.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

2) rozluštil jsi ten zápis jako absolutní hodnotu ve jmenovateli nebo jinak? Děkuji.

Dlouhé odkazy nebo vložení hranatých závorek v odkazu je problém (nebo pro odkaz použit nějaký zkračovač): moje úprava odkazu na Wolfram od kolegy Ondry, nejsem si úplně jistá, zda jsem tomu neubližila a zda kolega myslí stejné závorky v zápisu.

Děkuji za komentář.

↑ Chanzy:

3) poslední zadání chtělo by upřesnit zápis - je to tak? $\lim_{x\rightarrow0}\frac{(x-1)^7 (2x+33)^2}{3x(5x+6)^8}$, potom bude třeba vyšetřit limitu k 0 zprava a zleva, neb po dosazení 0 vychází "číslo"/0.

nebo tak: $\lim_{x\rightarrow \boxed{+\infty}}\frac{(x-1)^7 (2x+33)^2}{3x(5x+6)^8}$, potom je zajimavý debatní kroužek v sekci VŠ, návrh Pavla B. se mi zdá nejen nejvíce odvažný, ale i nejvíce použitelný, ale náměty ostatních kolegů také stojí za počtení.

Děkuji za zápis v místním TeX, pokud potřebuješ něco v zápisu prokonzultovat - lze tady. Případně do textu příspěvku vlož komentář ke svému zápisu nebo obrázek, někdo z kolegů určitě pomůže se zápisem. Jinak to, že používáš TeX, je velmi pohodlné pro ostatní kolegy, není nutné přepisovat z obrázku. Děkuji za snahu.

Prosím pouze jeden dotaz do tématu, jinak je to velmi nepřehledné - viz pravidla. Děkuji.

#4 23. 11. 2010 11:52

byk7
InQuisitor
Reputace:   221 

↑ jelena:
2) rozluštil jsem to jako dolní celou část
pokud je tam $\lim_{x\rightarrow2^\pm}\,\,\frac{x-2}{|x-2|}=\pm1$

3) pro upřesnění by to chtělo používat závorky nebo v TeXu \frac{}{}

===============================

jinak diferenciální počet ještě hotový nemám, ale limity už mám za sebou, jinak to ale není nic moc :/

odkaz je v pořádku

mohl bych poprosit o vysvětlení dokumentu z ruské wikipedie? ruština mi dělá nemalé potíže, děkuji

Příspěvky psané červenou barvou jsou moderátorské, šedá je offtopic.

#5 23. 11. 2010 14:54

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ byk7:

děkuji.

(2) Nevím, zda běžně se seznamuji s pojmem !dolní celá část", viděla bych zde "absolutní hodnotu", ale to by musel kolega upřesnit, potom bys asi upřesnil i svůj postup.

(1) odkaz na "pozoruhodné limty" (tak jsem přeložila, jak tomu říkáme na Východě) tady občas umisťuji jako takové zpestření. V místních poměrech jsem se nesetkala s jiným označením, než "tabulkové limity" nebo nějak tak podobně, nepříliš záživně - vztah, který navrhuji po úpravě (vytknutí x používat je první v tabulce "vztahů" od kolegy Lukáše.. V odkazu na ruské strance jsou i odvozené vztahy a důkazy (po rozkliknutí), nějakou hlubší znalost ruštiny nevyžaduji, ale mohou se hodit.

Je to už trochu OT z tématu (už bych ponechala prostor kolegovi k řešení jeho dotazů), v každém případě je zřejmé, že jeden dotaz do tématu má opravdu smysl. Děkuji.

Zápatí