Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj! Mám zadání dvou úloh. Prosím o určení zda-li jde o variace, permutace, kombinace nebo to samé s opakováním. Pak prosím o napsání vzorce podle kterého se to počítá a nakonec pokud to bude možné, o celý výpočet - moc mi tím usnadníte práci. Děkuji.
Úlohy:
1) Vypočtěte kolik čtyřciferných čísel mohu vytvořit z číslic čísla 238833. (V těchto číslech se každá číslice vyskytuje nejvýše tolikrát, kolikrát je v čísle 238833.)
2) Rybář chytil 4 kapry, 2 candáty a 5 pstruhů. Může si odnést pouze 3 kusy. Kolika způsoby si může vybrat?
U té druhé úlohy mi vyšlo devět možností podle vzorečku: (n!)/(k!(n-k)!). Je to tak správně? Moc děkuji.
1) permutace s opakovanim
2) mas pravdu ze to budou kombinace(nezalezi na poradi), ale kombinace s opakovanim. kazdej prvek se tam muze opakovat, treba 3 kapri, nebo 2 kapri a jeden pstruh. na to je vzorecek . jedna trojice by ale byli 3 candaty, coz by neslo, takze to musim odecist. celkove by to bylo moznosti
Stránky: 1