Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 21. 04. 2008 11:32

Sandra CH
Reputace:   

Kombinace, permutace, variace + s opakováním

Ahoj! Mám zadání dvou úloh. Prosím o určení zda-li jde o variace, permutace, kombinace nebo to samé s opakováním. Pak prosím o napsání vzorce podle kterého se to počítá a nakonec pokud to bude možné, o celý výpočet - moc mi tím usnadníte práci. Děkuji.

Úlohy:
1) Vypočtěte kolik čtyřciferných čísel mohu vytvořit z číslic čísla 238833. (V těchto číslech se každá číslice vyskytuje nejvýše tolikrát, kolikrát je v čísle 238833.)

2) Rybář chytil 4 kapry, 2 candáty a 5 pstruhů. Může si odnést pouze 3 kusy. Kolika způsoby si může vybrat?

U té druhé úlohy mi vyšlo devět možností podle vzorečku: (n!)/(k!(n-k)!). Je to tak správně? Moc děkuji.

#2 21. 04. 2008 12:33

Alesak
Místo: Stribro
Reputace:   

Re: Kombinace, permutace, variace + s opakováním

1) permutace s opakovanim

2) mas pravdu ze to budou kombinace(nezalezi na poradi), ale kombinace s opakovanim. kazdej prvek se tam muze opakovat, treba 3 kapri, nebo 2 kapri a jeden pstruh. na to je vzorecek ${n + k - 1\choose{k}}$. jedna trojice by ale byli 3 candaty, coz by neslo, takze to musim odecist. celkove by to bylo ${3 + 3 - 1\choose{3}} - 1$ moznosti

#3 21. 04. 2008 13:01

Sandra CH
Reputace:   

Re: Kombinace, permutace, variace + s opakováním

Omlouvám se, napsala jsem špatný vzoreček, použila jsem samozřejmě ten, který si uvedl ty. Takže mám dvojku dobře, děkuji. A jedničku by mi prosím někdo nemohl vypočítat? Díky

Zápatí