Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 22. 11. 2010 20:36

Shiri.P
Zelenáč
Reputace:   

netriviální nulová lineární kombinace

Dle hodnocení jsem řešila něco uplně jiného, takže jsem teď úplně mimo a nevím co jsem teda měla dělat"

Př.: Rozhodněte, zda jsou dané vektory lineárně závislé nebo nezávislé.
      Rozhodnutí odůvodněte.
      Najděte netriviální nulovou lineární kombinaci daných vektorů, je-li to možné.

Mé řešení:

vektory a = (1, 2, 3, 4), b = (2, 3, 4, 5), c = (2, 4, 6, 8)
vektor a = r1 x vektor b + r2 x vektor c

1 = r1 x 2 + r2 x 2
2 = r1 x 3 + r2 x 4
3 = r1 x 4 + r2 x 6
4 = r1 x 5 + r2 x 8

1. a 2. řádek jsem vynásobila -2

-4r1 - 4r2 = -2
3r1 + 4r2 = 2

z toho

r1 = 0
r2 = 1/2

vektor a = 0 x vektor b + 1/2 x vektor c

Kombinaci jsem určila jako lineárně závislou a nulovou netriviální lin. kombinaci jsem nenanšla...

Můžete mi tedy někdo poradit, jak jsem to měla řešit + bude postup stejný, když mám zadané vektory dva a = (0, 0, 0), b = (1, 1, 1) nebo když mám vektory čtyři a = (1, 2, 3, 4), b = (5, 6, 7, 8), c = (9, 10, 11, 12), d = (13, 14, 15, 16)

Děkuju moc za rady...

#2 23. 11. 2010 01:05 — Editoval maly_kaja_hajnejch-Lazov (23. 11. 2010 01:08)

maly_kaja_hajnejch-Lazov
Reputace:   24 

Re: netriviální nulová lineární kombinace

Kontroluji jenom myslenku: zjistujete, jestli a je linearni kombinaci vektyoru b, c, tj delate neco naprosto jineho, nez co se pozaduje v zadani.

Hledame cisla $r_1$ az $r_3$, takova, ze $r_1\vec a+r_2\vec b+r_3\vec c=\vec 0$, kde $\vec 0$ je nulovy vektor.

Dale: resite soustavu 4 rovnic, ale pouzivat vlastne jenom prvni dve rovnice. To je divne, ze dalsi rovnice tam nehraji zadnou roli. Doporucuji dostudovat reseni soustav.

Dale: 1. a 2. řádek jsem vynásobila -2 Ten komentar je dost nepreseny, protoze 2. radek nicim nenasobite. Tak se v tom pujde tezko vyznat a lidem se to nebude chtit kontolovat.

Staci takto?

#3 23. 11. 2010 10:53 — Editoval Rumburak (23. 11. 2010 16:05)

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

↑ Shiri.P:
Jak Tě kolega již upozornil, po stránce metodické nebyl Tvůj postup správný, mj. vůbec nebral v úvahu třetí a čtvrté souřadnice těch vektorů,
takže při méně "příznivé"  skladbě seznamu vektorů by selhal.

Nechtěl jsem ani tak opakovat již řečené, jako spíše upozornit na jinou věc :

Zde náhodou  opravdu platí

Shiri.P napsal(a):

vektor a = 0 x vektor b + 1/2 x vektor c

,

(což se dá při pozornějším pohledu na ty vektory snadno zjistit i bez dlouhých výpočtů) , tedy  také platí (ve Tvé symbolice)

"vektor 0  =  (-1) x vektor a  +  0 x vektor b + 1/2 x vektor c ",

takže na pravé straně  této rovnosti je netriviální lineární kombinace vektorů a , b, c  ,

z její existence tudíž plyne, že vektory a, b, c   jsou lineárně závislé.

#4 23. 11. 2010 15:44

Geronimo
Místo: Bruntál/Brno
Škola: PřF+ESF MUNI
Pozice: student
Reputace:   20 

U nás v Brně to děláme takhle:

(1) vektory zapíšeme do sloupců matice, pravá strana bude obsahovat samé nuly
(2) matici upravíme Gaussovou eliminací na schodovitý tvar
(3) řešíme danou matici

Pokud ti vyjde, že jediné řešení je pro všechny koeficienty je 0, potom jsou lineárně nezávislé.
Pokud ne, tak jsou závislé a můžeš jeden z nich napsat jako lineární kombinaci zbývajících (což jsi počítala ty).

Postup je stejný u všech vektorů.

„Jestliže neumíš – naučíme, jestliže nemůžeš – pomůžeme ti, jestliže nechceš – nepotřebujeme tě.“ —Jan Werich

#5 23. 11. 2010 15:55

LukasM
Reputace:   193 

↑ Shiri.P:
Ahoj. Před nějakou dobou jsem cítil potřebu se na téma lineární (ne)závislosti vykecat v tomhle vlákně, tak se můžeš podívat jestli ti to k něčemu bude, znova se mi na tohle téma opravdu nic psát nechce. Kolegyně tam dokonce udělala stejnou chybu jako ty. Kdyžtak se ptej (ale tady, neoživuj staré vlákno).

Zápatí