Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Můžete mi pomoct s řešením? Potřeboval bych celý postup(jako pro blbce) nejenom výsledek.
Díky.
Päť opíc zbiera celý deň spoločne kokosové orechy a pomáha im pritom jeden človek. Večer všetci idú spať. Prvá opica sa zobudí a zoberie si svoju časť nazbieraných orechov. Rozdelí orechy na päť rovnakých častí. Jeden orech jej zvýši. Extra orech dá človeku a svoju časť orechov si schová a zase zaspí. Neskôr sa prebudí druhá opica a aj ta si vezme pätinu zo zvyšných orechov. Aj jej po rozdelení na päť častí zostane jeden orech, ktorý dá človeku. Každá z ďalších troch opíc urobí to isté. Aký je najmenší možný počet kokosových orechov, s ktorým začínali.
Dobrý večer,
možná spíš ostatní nechtějí za někoho dělat práci jen tak. Hodilo by se přidat nějaký vlastní dosavadní postup nebo alespoň nápad. Třeba se pak kolegové přidají.
Žádný extra nápad právě nemám. Tady se snad není čeho chytit. Zkoušel jsem vytvořit nějakou rovnici ale vycházely mi samé nesmysly. Zkoušel jsem už použít i hrubou sílu a taky nic :( A to to prý má být celkem jednoduché...
Tak kolegové aspoň naznačte postup třeba se chytnu(ikdyž už tomu moc nevěřím).
Díky.
Tak teď fakt nevím-v každém vlákně je nějaká rada nebo dokonce řešení kromě tohoto. To to opravdu nikdo neumí vyřešit nebo je v tom nějaký jiný důvod?
Tohle není žádná olympiáda ani domácí úkol... Řeším si občas příklady jen tak pro radost a protože mě to baví ale s tímto fakt nemůžu pohnout(čož mě štve). Když jsem našel tohle forum zaradoval jsem se že mi s tím někdo pomůže, ale zatím jsem spíš zklamaný:(
Zkopíruj si ten příklad do vyhledavače, najdeš spoustu fór, kde je tentýž dotaz vložen a někde i s řešením. :)
To už jsem taky zkoušel a našel jsem to jenom na jedné stránce kde byla jediná odpověď, cituji: "pre deti, taketo slovne ulohy sa riesia na prvom stupni zakladnej skoly"... To se mi zdá neuvěřitelné.
Myslím si totiž, že to ani nejde spočítat. Jedině zkoušet číslo po číslu a doufat...
Takze opica sa zobudi, ak si odmysli jeden orech, tak vie vsetky orechy (co vidi) rozdelit na pat casti, jednu cast si zoberie a toto urobi kazda z tych piatich.
Ak to spravne chapem, tak mi vychadza 3121. Sedi to?
Majme teda
orechov. Ked prva opica vezme jeden, bude sa zostavajuci pocet dat vydelit 5.
- toto je zaroven velkost casti, ktoru si privlastni, teda v kopke zostava
orechov. Druha opica z tohto mnozstva (co zostalo) tiez zoberie jeden (ten, co da tomu clovekovi) a "vydeli" zostatok 5.
. V kopke zostava -
. A uz asi tusis, co dalej musime urobit; musime to zopakovat este trikrat. Tu to uz nebudem robit; bolo by to aj celkom pracne a hadam ten princip uz priblizne vidis. Ked upravis ten vysledny vyraz do ludskejsej formy, malo by Ti vyjst: 
A teraz hladame najmensie prirodzene
a
, ktore by splnali danu rovnost. Priznam sa, ze na zistenie vysledku som pouzil hrubu silu (Excel), pretoze dalej ma nic pouzitelne nenapada. Tak ma snad kolegovia pripadne doplnia.