Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Na mariášový turnaj přijelo 7 účastníků. Je možné odehrát tento turnaj v 7 kolech u jediného stolu s tím, že bude hrát každý s každým a v daném kole hrají vždy 3 hráči? Pokud ano, navrhněte rozlosování hráčů do jednotlivých kol.
Můžete me prosím poradit jak začít?
↑ petrkovar:
1 hráč by se měl postavit 6 protiháčům. Přitom jeden hráč bude hrát každé kolo se dvěma různými hráči najednou za překpokladu, že se bude hrát ve třech.
Hra ve třech u jednoho stolu asi nebude možné, že?
Já to zatím počítal takto:
jedná se o kombinaci bez opakování -> C(7,2) = 5040/240 = 21
v každém kole jsou přesně tři hráči tudíž -> 21 : 3 = 7 kol
takže myslím, že by to mohlo jít, jen si nejsem jistý, že to je dobře.
↑ petrkovar:
kdyz jsem si to nakreslil, tak me to vyslo
1. kolo: 1, 2, 3
2. kolo: 1, 4, 5
az do 7 kola
atd.
problem je, jak vytvorit graf?
Kdyz vezmeme, ze mame 7 kol a 7 hracu tzn. V kazdem kole hraji 3 hraci.
Vytvorim graf se 7 vrcholy + 3 hraci. Mohl bych je spojit kruznici. To znamena, ze bych celkem dostal 21 vrcholu.
Premyslim, jestli by se to takhle dalo provest???
↑ duk:
ja bych rekl, ze to bude mit jen 7 vrcholu, a ze se to mezi sebou propoji, tak abychom meli kazdeho z kazdym.
↑ Mathematic:
podle toho grafu bych tam nasel az 21 vrcholu, ale nejsem si tim prave jisty.
Zdravím, nechci zakládat nové vlákno, tak napíši sem. Mám ten stejný projekt a chci se zeptat, řešil jsem tento příklad tak, že jsem si vytvořil jednoduchou tabulku, podle tabulky bych tedy řekl, že je možné tento turnaj odehrát v 7 lidech po 7 kolech. Je tato tabulka (myšlenka) správně ? Pokud ano, jakým způsobem to převést na graf/y ?
Tabulka:
↑ bereline:
No tak u té tabulky nevím, jestli třeba ti co už spolu hráli v jednom kole (třeba 2. kolo ADE, a ve 4. kole BDE, přitom DE už hráli v tom kole 2.), tak jestli spolu můžou hrát ve více kolech, a nebo právě v jednom kole. jinak ta tabulka si myslím, že by mohla být dobře, ale to je jen můj názor a nevím jestli je správný :) a ten graf, myslím zatím nikdo z nás nepřišel jak by měl vypadat :(
"Vypočítat" ne, ale najít řešení pomocí teoie grafů je možné. Jaký graf pěkně reprezentuje naši úlohu? Jak vypadá jedno kolo v tomto grafu? Co požadujeme, aby platilo pro jednotlivá kola? Místo tabulky, bych úlohu řešil vhodnou konstrukcí na vhodném grafu.
Když se nad tím zamyslím, tak mě napadá kruhový graf, kde je 7 hráčů. V každém kole označíme 3 hráče a to tak, aby v 7 kolech hrál každý s každým ... Jen otázku je, zda-li to jde, aby v 7 kolech hrál každý s každým a vždy jen 3hráči/kolo.
Dobrý den, potřeboval bych poradit s níže uvedenou slovní úlohou z teorie grafů. Měla by zřejmě vést na skóre grafu, ale nevím, jak to "uchopit".
Děkuji.
Manželé Novotní šli na večírek, kde se setkali se třemi dalšími manželskými páry. V průběhu večera si někteří z nich vyměnili své vizitky, přičemž nikdo si ji nevyměnil se svým partnerem a nikdo nedal více vizitek téže osobě. Před odchodem domů napadlo pana Novotného zeptat se každého, s kolika osobami si dotyčný vyměnil vizitku. Ke svému překvapení dostal od každého jinou odpověď. S kolika lidmi si vyměnila vizitku paní Novotná?
↑ ruzickaf: Největší počet podání rukou je zřejmě 6, nejnižší 0. Každé z těchto čísel musí být u 7 dotázaných lidí zastoupeno jednou. Co z toho plyne pro člověka s odpovědí 6? Co pro člověka s odpovědí 5? ... Pokud hint nestačí, založ prosím nové téma (toto je 3 roky starý nesouvisející problém).