V obdlžniku ABCD kde /AB/= 8 cm, /BC/= 4 cm, sú body EFGH stredy strán AB, BC, CD, DA, a bod T je stred usečky GH. Vypočítaj obsah trouholníka EFT.
Moje čiastočne riešenie je: 1. vypočitam si cez pytagorovu vetu základnu(EF) trouholnika
2. potrebujem vyšku trouholnika - a to je už ten moj problem
Ďakujem za všetko, čim mi pomôžete.
P.S.- nie je to olympiada ani nič ine, ja si riešim minuloročne prijmace skúšky na stredne školy a toto som nevedel.
Vysledok by mal vyjsť 8 cm na 2
↑ miso16211:
Ahoj..Ja by som to videl skôr na použitie Heronovho vzorca.
Stred AE označ napríklad X. |TX|=|AD|-|AD|/4, |XE|=|AB|/4 => Vyjadríš si dĺžku |TE|.
Stred CF označ napríklad Y. |YF|=|AD|/4, |TY|=|AB|-|AB|/4 => Vyjadríš si dĺžku |TF|.
Dĺžku EF si už vyjadril.
Teraz alebo použiješ herónov vzorec, alebo si pomocou kosínovej vety vypočítaš kosínus uhla, zistiť sínus uhla a dosadíš do vzorca pre obsah trojuholníka pomocou dvoch strán a uhlu nimi zovretom.
Všeobecný vzorec:
Práve som si všimol, že je to pre ZŠ, kde sa kosínova veta neučí..Tak teda inak:
Ako vypočítať TE som už napísal. EF vypočítať vieš. Uhol XET označme
. Uhol BEF označme
. Uhol FET označme
.
Vieme, že platí:
a
, teda:
a
. Zároveň platí:
, teda 
Vieme teda vypočítať uhol
. Teraz použijeme vzorec pre obsah trojuholníka:
(odvodenie dole)
Teda:
Ak niečomu nerozumieš, pýtaj sa.
neviem prečo bod T keď je v strede HG prečo je aj v 3/4 AD
2.- da sa to inak počitať keď si vypočitam cez pytagorovu vetu stranu TE a uhol gama (kedže uhol alfa aj betu si vypočitam ako si naznačil)
vznikne mi pravouhly trouholnik TEZ kde Z je bod spajajuci vyšku trouholníka vypočitam cez goniometricke funkcie vyšku a mam to
↑ miso16211:
Dá sa..Práve na základe toho je ten vzorec
. 
Platí:

Tá vec ohľadom HG vyplíva z podobnosti. Keby si spravil cez T kolmicu na AD, pretne ti úsečku AD v bode napríklad P, že platí:
.
Keby bol bol T v 2/3, tak úsečku |DH| takáto kolmica rozdelí v pomere 2:3, ak mi rozumieš.