Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den. Moc prosím o pomoc s vyřešením těchto dvou příkladů. Nevím si s nimi rady :/
1) Zjistěte, zda body M[-4;1], N[-3;-2] jsou vnitřními body trojúhelníku ABC, A[-7;-3], B[5;1], C[-2;4].
2) Vypočítejte obsah čtverce, jehož rovnoběžné strany leží na přímkách daných rovnicemi 2x-6y+18=0, x-3y-1=0.
↑ Cherru:
1) Napadá mě toto řešení
Vzhledem k souřadnicím bodů A,B,C,M,N
Určit velikost úhlů BAC, BAM, CAN (pomocí vektorové algebry- odchylka 2 přímek)a potom:
a) BAC > BAM bod M leží uvnitř ABC
b) BAC < BAM bod M neleží uvnitř ABC
c) BAC > CAN bod N leží uvnitř ABC
d) BAC < CAN bod N neleží uvnitř ABC
2)
a) Na přímce 2x-6y+18=0 zvolit bod A např: A(0; 3)
b) určit vzdálenost bodu A od přímky x-3y-1=0 (pomocí vzdálenosti bodu od přímky)
Tato vzdálenost bude stranou čtverce a
Obsah čtverce je a^2
↑ Cherru:
Ad 1. - anylyticky:
Bod X je vnitřním bodem trojúhelníka ABC , právě když existují čísla
(0)
taková, že
(1)
,
(2)
.
Rovnici (2), do níž dosadíme buďto X = M nebo X = N, rozepíšeme po souřadnicích na dvě rovnice, k tomu přidáme rovnici (1).
Takto vzniklou soustovu o třech neznámých a, b, c vyřešíme a ověříme, zda je splněna podmínka (0).
Ad 2. Zbývající dvě strany čtverce jsou tedy kolmými příčkami k daným přímkám a jejich délky jsou rovny vdálenosti d těchto přímek.
Číslo d tedy vyjadřuje délku strany čtverce, jehož obsah počítáme. K výpočtu čísla d můžeme přímo použít vzorec pro vzdálenost
dvou rovnoběžek, ale metoda popsaná od kolegů je také správná.

↑ Rumburak:
Tak jsem se zase něco přiučil
Toto jsem opravdu neznal.
Díky.
↑ Cheop:
Ještě naznačím, jak se k tomu dojde:
Body X úsečky AB jsou vyjádřeny rovnicí
pro
, volba t = 0 resp. t = 1 dá X=A resp. X = B ,
takže vnitřní body ús. AB máme pro
. Onu rovnici přepíšeme do tvaru
a položíme s = 1 - t.
Úsečka AB je tedy popsána rovnicí
pro
splňujíící
, její vnitřní body dostaneme pro
. Odtud snadno odvodíme popis trojúhelníku ABC (resp. jeho vnitřku) na obdobném principu.
Viz Konvexní kombinace .

↑ Rumburak:
Jak jednoduché když víš jak..... a trochu přemýšlení k tomu
Můj postup
1) Napadá mě toto řešení
Vzhledem k souřadnicím bodů A,B,C,M,N
Určit velikost úhlů BAC, BAM, CAN (pomocí vektorové algebry- odchylka 2 přímek)a potom:
a) BAC > BAM bod M leží uvnitř ABC
b) BAC < BAM bod M neleží uvnitř ABC
c) BAC > CAN bod N leží uvnitř ABC
d) BAC < CAN bod N neleží uvnitř ABC
není jak vidíš obecný, ale pouze vycházející z náčrtku.
↑ Cheop:
Ano, vyjádřit trojúhelník jako průnik dvou úhlů a pak zkoumat polohu bodu M resp. N vůči těmto úhlům, to samozřejmě také je možné,
navíc velmi přirozené. Ale přísnější kantor by v analytické geometrii nemusel odvolávky na obrázek hodnotit pozitivně - soudím tak
přinejmenším podle zkušeností s naší matikářkou na gymplu.

↑ Rumburak:
No já měl analytickou geometrii cca
před 37 lety taky na gymplu.
Už si ani nepamatuji, jak jsme to tenkrát řešili.
↑ Cheop:
My jsme na gymplu v AG konvexnost obrazců neprobírali. Zda jsme na tuto úlohu narazili, to také už nevím. Odhaduji, že bychom to nejspíše
řešili vyjádřením trojúhelníka jako průniku třech polorovin. Důležitou roli při tom hraje nádledující úvaha:
Nechť
je pevně zvolená obecná rovnice přímky AB . Do její levé strany postupně dosadíme souřadnice bodu C a bodu M .
Jestliže obě takto získaná čísla
,
jsou nenulová a mají stejná znaménka, potom body C, M leží
uvnitř téže z obou polorovin vyťatých přímkou AB, a naopak .