Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 02. 12. 2010 20:35

laurau
Reputace:   

Prubeh fce

Mam prosbu jiz jsem uplne zapomela jak se vysetruje prubeh fce: zadani y=x+(ln(x)/x), prosim o pomoc s nasledujicim:
1)DF = R????, body nespojitosti, obor funkčních hodnot.
2)Elementární vlastnosti funkce (sudost, lichost, periodicitu),
3)průsečíky se souřadnými osami,
4)Monotonie-rostouci???
5)lokální extrémy prvni derivace mi vysla -ln (x)-x^2-1/x^2,
6)Konvexnost, konkávnost, inflexe, druha derivace 2ln(x)-3/x^3 koren druhe derivace e^3/2,
7)Asymptoty, body nespojitosti, krajní body D(f  ).
8)Výpočet funkčních hodnot ve význačných bodech (extrém  apod.)
9)) vypočítat tečnu v průsečíku s osou x nebo y (pokud ani jeden neexistuje, zvolit bod 1 nebo – 1)

Vsem dekuji moc za pomoc, uz jsem ze skoly nejakou dobu.

#2 02. 12. 2010 21:24

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: Prubeh fce

↑ laurau:

Zdravím,

na závěr toho článku je uveden algoritmus vyšetření průběhu (v řešeném příkladu) a online nástroj pro kontrolu.

def. obor - v zadání funkce je logaritmus a neznamá v jmenovateli, tedy nemůže být DF=R

první derivace se mi nezdá, překontroluj, prosím v online nástrojích, případně sem umístí svůj postup, jak jsi počítala. 2. derivaci jsem nekontrolovala.

Zbytek kroků - uvedeno v odkazu.

#3 02. 12. 2010 21:34

laurau
Reputace:   

O tomto programy take vim, jenze ten si s tim nejak neumi poradit, jedine co dokazal je nakreslit graf, a derivace bych rekla ze jsou obe spravne. A co se tyka DF= R - (0)? jenze uz nevim jak urcim zda je fce suda, licha, periodicka, s logaritmy jsem bojovala od jakziva :-(

#4 02. 12. 2010 21:38

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

↑ laurau:

ne, že derivace jsou správně, to bych neřekla (nebo to máš nějak "neúplně opsáno" z programu). Zkus to prosím ještě jednou vložit do MAW - průběh funkce, podívám se v historii.

Def. obor jsou pouze kladná R, proto funkce nemůže být ani sudá, ani lichá, ani periodická. Dosazováním x a (-x) do předpisu se to nemusí prokazovat v takovém případě.

#5 06. 12. 2010 15:54

Grepax
Zelenáč
Reputace:   

asymptoty vyjdou
x=0
y=x

Zápatí