Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj mám tady tři příklady.
8 a 9 by měly být správně, potřeboval bych je jen zkontrolovat, ale s příkladem č. 7 si vážne nevím rady. Vím že jádro má vyjít [-1,3,-1], ale něco dělám špatně :(
Předem děkuji za rady

Na osmičku a devítku jsem se ještě nedíval.
Postupu u určení oboru hodnot příliš nerozumím. Hledáš pro daný vektor
všechny vektory, které se na něj mohly zobrazit? Každopádně ve výpočtu
je chyba, pod řádkem
má být
.
Obor hodnot lze ale určit jednoduše takto: jelikož je v oboru hodnot
i
, bude tam (z linearity A) i jejich každá lineární kombinace, ovšem protože tyto dva vektory tvoří bázi
, je oborem hodnot celý tento prostor.
Aha - to jsem přehlídnul. Nicméně když to upravím vyjde mi: 
Když to dosadím do toho vzorce, tak mi výsledek výjde: ![kopírovat do textarea $[\frac 12 y_1 - t , \frac 16 y_1 + \frac 23 y_2 + 3t , - \frac 16 y_1 - \frac 23 y_2 - t]$](/mathtex/61/61cefed70433e3f9bf5d801bdadda24b.gif)
Ale už nevím co s tím dál. Postupuju podle zde řešeného příkladu (zhruba na třetí stránce) ale strašně mne mate to, že tam řeší zobrazení
kdežto já mám
a nevím si s tím rady.
Nicméně lze z výpočtů říct, že soustava daná maticí
má řešení pro každé
, ne? Tedy pro každý vektor
existují nějaká čísla
taková, že
,
tedy každý prvek z
má nějaký vzor v A - oborem hodnot je tedy celé
.
U příkladů tohoto typu lze argumentovat i ještě jinak. Jelikož vektory, jejichž obrazy v A máme zadané, tvoří bázi
, musí obrazy těchto vektorů generovat obor hodnot zobrazení. Hledaný obor hodnot je tedy
(přičemž by asi ještě bylo vhodné říct, že tento lineární obal je zase jen
).
Stránky: 1