Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 10. 12. 2010 18:49

manolka
Reputace:   

Dotaz k výpočtu směrového vektoru

Dobrý den,

chtěla jsem se zeptat, mám souřadnice bodu A a bodu B a vzorec pro výpočet směrového vektoru je s= B - A, tak když mám souřadnice bodu K a L, tak směrový vektor vypočítám s = L - K ? Řídí se to nějakým pravidlem? Myslím to od kterého bodu se odčítá. Kdybych měla např body GH, tak by to bylo s = H - G?

Děkuji za odpověď.

#2 10. 12. 2010 19:01

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Re: Dotaz k výpočtu směrového vektoru

Ahoj, je to jedno. Každá přímka má nekonečně mnoho směrových vektorů.

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

#3 12. 12. 2010 21:01

manolka
Reputace:   

To jako že je jedno, jestli budu počítat s=B - A nebo s=A - B?

#4 12. 12. 2010 21:20

Oxyd
Škola: MFF UK, teoretická informatika
Pozice: Student
Reputace:   31 

Přesně tak.

Ty vektory jsou k sobě opačné -- tzn. B - A ukazuje na přesně opačnou stranu než A - B. To taky znamená, že jsou rovnoběžné. To znamená, že přímka procházející bodem X rovnoběžná s vektorem A - B bude přesně ta samá přímka jako ta, která prochází opět bodem X a je rovnoběžná s vektorem B - A.

Zkusím to na příkladě. Mějme body A[1; 2], B[5; 3]. Chceme určit rovnici přímky, která prochází body A a B.

Nejdřív vezmu $u_1 = A - B = (-4; -1)$, odtud je normálový vektor $n_1 = (1; -4)$. Rovnice bude mít tvar $x - 4y + c = 0$, zbývá určit c. Víme, že přímka obsahuje bod A, tedy platí $1 - 8 + c = 0$, takže musí být $c = 7$. Celkem je rovnice $x - 4y + 7 = 0$.

Zkusíme si spočítat nějaké další body, které leží na téhle přímce. Když je x = 0, tak je $-4y + 7 = 0$, tedy $y = \frac74$ -- tzn. přímka prochází navíc bodem [0; 7/4]. Když je y = 1, tak je $x - 4 + 7 = 0$, takže $x = -3$ a přímka prochází bodem [-3; 1].

Teďka sestrojím rovnici podle druhého vektoru, tzn. $u_2 = B - A = (4; 1)$, tzn. normálový vektor je $n_2 = (-1; 4)$. Odtud je rovnice $-x + 4y - 7 = 0$. Zase dosadím za x = 0 a dopočítám y: $4y - 7 = 0$, tzn. $y = \frac74$ a přímka prochází bodem [0; 7/4]. Dosadím za y = 1 a mám $-x + 4 - 7 = 0$, takže $x = -3$ a přímka prochází bodem [-3; 1].

Jak vidíš, tak obě rovnice -- jak ta vypočítaná se směrovým vektorem A - B, tak ta se směrovým vektorem B - A, dávají stejné body, takže určují stejnou přímku. Dokonce jedna rovnice je násobkem druhé -- když $x - 4y + 7 = 0$ přenásobíš -1, dostaneš $-x + 4y - 7 = 0$, což je ta druhá rovnice. Ty rovnice jsou tedy ekvivalentní.

Je to takhle z příkladu jasnější?

Mýlím se častěji, než bych chtěl. Pokud vám v mém příspěvku něco nehraje, neváhejte se zeptat.
Jsem stále mlád a je mi příjemnější tykání. :)

Zápatí