Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
chtěla jsem se zeptat, mám souřadnice bodu A a bodu B a vzorec pro výpočet směrového vektoru je s= B - A, tak když mám souřadnice bodu K a L, tak směrový vektor vypočítám s = L - K ? Řídí se to nějakým pravidlem? Myslím to od kterého bodu se odčítá. Kdybych měla např body GH, tak by to bylo s = H - G?
Děkuji za odpověď.
Ahoj, je to jedno. Každá přímka má nekonečně mnoho směrových vektorů.
Přesně tak.
Ty vektory jsou k sobě opačné -- tzn. B - A ukazuje na přesně opačnou stranu než A - B. To taky znamená, že jsou rovnoběžné. To znamená, že přímka procházející bodem X rovnoběžná s vektorem A - B bude přesně ta samá přímka jako ta, která prochází opět bodem X a je rovnoběžná s vektorem B - A.
Zkusím to na příkladě. Mějme body A[1; 2], B[5; 3]. Chceme určit rovnici přímky, která prochází body A a B.
Nejdřív vezmu
, odtud je normálový vektor
. Rovnice bude mít tvar
, zbývá určit c. Víme, že přímka obsahuje bod A, tedy platí
, takže musí být
. Celkem je rovnice
.
Zkusíme si spočítat nějaké další body, které leží na téhle přímce. Když je x = 0, tak je
, tedy
-- tzn. přímka prochází navíc bodem [0; 7/4]. Když je y = 1, tak je
, takže
a přímka prochází bodem [-3; 1].
Teďka sestrojím rovnici podle druhého vektoru, tzn.
, tzn. normálový vektor je
. Odtud je rovnice
. Zase dosadím za x = 0 a dopočítám y:
, tzn.
a přímka prochází bodem [0; 7/4]. Dosadím za y = 1 a mám
, takže
a přímka prochází bodem [-3; 1].
Jak vidíš, tak obě rovnice -- jak ta vypočítaná se směrovým vektorem A - B, tak ta se směrovým vektorem B - A, dávají stejné body, takže určují stejnou přímku. Dokonce jedna rovnice je násobkem druhé -- když
přenásobíš -1, dostaneš
, což je ta druhá rovnice. Ty rovnice jsou tedy ekvivalentní.
Je to takhle z příkladu jasnější?