Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den, prosím o radu na tuhle otázku appletu zde:
http://phet.colorado.edu/en/simulation/ … scattering
Popište kvalitativní rozdíl mezi rozptýlenými kladně nabitými jádry a elektricky neutrální plum atom.
Pro nabité jádro popište, jak kvalitativně úhel vychýlení závisí na: Energii příchozích částic, parametr srážky, nabití cíle.
děkuji za jakoukoliv pomoc budu MOC vděčný.
děkuji za odpověd.. to už jsem prostudoval, než jsem to sem dával. bohužel na mé otázky mi to nepomohlo odpovedet.. :/
spíše by se mi hodilo popsat při zvětšování velikosti atomu, jak to působí na alfa částice, ...
a)
V Thomsonově modelu k výchylce letících částic téměř nedochází. Hmotnost elektronů je příliš malá, aby mohla ovlivnit směr alfa částic. Kladný náboj je rovnoměrně rozptýlený v celém atomu, proto ani ten nemá vliv na změnu směru letících částic.
b)
Rutherfordův model je mnohem realističtější:
Srážkový parametr říká, jak přesně jsme mířili na jádro atomu. Pokud míříme daleko (parametr je veliký), částice proletí kolem jádra jen s malou změnou směru. Pokud míříme přesně na jádro (parametr je nula), výchylka bude 180° - částice se "odrazí" zpět.
Větší náboj jádra atomu znamená větší odpudivou sílu působící na letící částice, a tím i větší změny směru.
Větší energie letících částic znamená jejich vyšší rychlost, tj. kratší dobu letu kolem jádra. Vzájemné silové působení bude kratší, a proto i změna hybnosti částice bude menší. Důsledkem jsou menší změny směru letících částic.
↑ Samuel26:
To, co jsem napsal v předchozím příspěvku, je kvalitativní popis závislosti úhlu rozptylu na vstupních parametrech. Na kvantitativní popis odkazuje kolega ↑ KennyMcCormick: v příspěvku výše.
Mohu sem "hodit" tento vzorec
.
Hodí se asi nejlépe, protože je v něm úhel rozptylu
, náboj jádra
i letící částice
, kinetická energie částice
a srážkový parametr
.
Byla by možná ukázka, jak vypočítám kdybych chtěl zjištovat jak se třeba mění energie částice letící na atom a následně uhel při zvyšování a snižování počtu protonů a neutronů v jádře? stačil by mi jeden přiklad a kokrétní nástín dosazení. Já si pak z toho odvodím výsledky. a zkusím si vypočítat jiný počet protoný a neutronů v jádře. Pořád se v tom nijak nevyznám. :-(
↑ Samuel26:
Jak to myslíš s tím, že se mění energie letící částice? Jedna částice má jednu energii, a ta se za letu nemění.
Máme vzorec. Veličinu, která nás zajímá, z něj vyjádříme. Všechny ostatní veličiny musí být známé.
Tak třeba když chceš zjistit energii alfa-částice, musíš znát to ostatní (úhel rozptylu, náboj jádra, srážkový parametr). Když to neznáš, nic konkrétního nevypočítáš.
Můžeš ale povídat o tom, co je úměrné, co je nepřímo úměrné atd.
No z appletu znám pouze počet protonů a počet neutronů v jádře a ten mohu libovolně měnit. a energii rovněž mohu přidávat. čím je v jádře více protonů, tím dříve se alfa částice odkloní. chtěl jsem jen pro tohle nějaký vzorec, abych mohl zjistit, jestli funguje applet správně (když měním počet protonů a neutronů)...
↑ Samuel26:
Zmíněný aplet neumožňuje kvantitativní vyhodnocení. Nemáš možnost změřit úhel rozptylu ani srážkový parametr. Energii také zadáváš pouze větší/menší, ale nevíš jakou. Počty neutronů a protonů se sice zadávají konkrétní, ale:
Počet neutronů
- nehraje roli. Má vliv pouze na hmotnost jádra, která je vždy podstatně větší, než hmotnost alfa-částice (proto ani v našem vzorci nefiguruje).
Počet protonů
- odpovídá v našem vzorci protonovému číslu
. To je jediná konkrétní hodnota, ale bez znalosti ostatních hodnot není použitelná.
Proto jsou na místě pouze kvalitativní úvahy typu:
- když zvětším energii částic, rozptylové úhly budou menší (
je ve jmenovateli),
- když zvětším počet protonů, rozptylové úhly budou větší (
je v čitateli),
atd.
↑ Samuel26:
Početní možnost ne.
Jen můžeš dejme tomu konstatovat, že applet v "základních rysech" odpovídá teorii (nebo i skutečnosti).