Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 13. 12. 2010 09:36

janickaaa
Zelenáč
Místo: Dobratice
Reputace:   

Bilineární forma

http://img571.imageshack.us/img571/6673/janat.png

Hojte, jsem uplne zoufala pořád mi to nechce vyjít a proto prosím o pomoc. Při ověření zda se jedná o bilineární formu se mi jedna strana vyruší a pak nevim co dál.. Prosím o pomoc

#2 13. 12. 2010 12:00

Rumburak
Místo: Praha
Reputace:   502 

Re: Bilineární forma

A jak jsi postupovala a kam až ses dostala ?
Vlastnosti funkcionálu B(p,g), které charakterizují reálnou bilineární formu, jsou

B(u + v, w)  =  B(u, w)  + B(v, w)   ,   B(t*u, w)  =  t*B(u, w)   pro libovolné vektory u, v, w  a libovolné reálné  t ,

včetně zcela obdobných podmínek v druhé proměnné. 

Náš funkcionál B je symetrický, proto stačí vyšettřit platnost těchto podmínek jen v jedné proměnné.

#3 13. 12. 2010 13:21

janickaaa
Zelenáč
Reputace:   

vlastně jak jsem udělala B (p+q,r) tak mi vyšlo p(1)*r(1)+q(1)*r(1) no a stoho mi ma teda vyjit pr+qr? a je to spravně..?

#4 13. 12. 2010 13:55 — Editoval Rumburak (13. 12. 2010 13:55)

Rumburak

Podle definice funkcionálu B  uvedené v prvním řádku zadání jsou pro všechny uvažované polynomy p, q, r splněny následující 3 rovnice:

(1)             B(p,r)  =  p(0)*r(0)  +  p(1)*r(1) ,

(2)             B(q,r)  =  q(0)*r(0)  +  q(1)*r(1) ,

(3)         B(p+q,r)  =  (p + q)(0)*r(0)  +  (p + q)(1)*r(1) .

Pravou stranu rovnice (3) upravíme pomocí identity  (p + q)(x) = p(x) + q(x)  , kde  nás zajímají případy x = 0   a  x = 1.  Tím dostaneme

(3')        B(p+q,r)  =  (p(0) + q(0))*r(0)  +  (p(1) + q(1))*r(1)   =   p(0)*r(0)  +  q(0)*r(0)   +   p(1)*r(1)  +  q(1)*r(1)  .

Záměmou pořadí druhého a třetího členu ve výsledném součtu v (3')  dále vyjde

B(p+q,r)  =   p(0)*r(0)   +   p(1)*r(1)  +  q(0)*r(0)  +  q(1)*r(1)   =   B(p,r)  +  B(q,r)  .

#5 13. 12. 2010 15:28

janickaaa
Zelenáč
Reputace:   

a tu matici vypocitam jak k tomu.. nechci reseni jen bych chtela postup jak jsou souradnice treba B(1,1)=tak tam dosadim p*q? ale jake hodnoty..:(

a jeste k tomu overeni.. staci pouze tohle a to sou alfou atd. tam nemusi byt.?

#6 13. 12. 2010 15:31 — Editoval Rumburak (13. 12. 2010 15:56)

Rumburak

Nevím dosti spolehlivě, 

-  co je  P_3 (snad prostor polynomů stupně nejvýše 3 ?)
-  co  máme považovat za standarsní bázi v P_3  (snad  seznam   S = (1,  x,  x^2,  x^3)  lineárně nezávislých polynomů ? )  .

Pokud jsou platné napsané alternativy, pak můžeme psát  $S \,=\, (x^k \,; \,k=0,...,3)$ .   

Matice   $M \,=\, (b_{i,j}\, ; \,i,j=0,...,3)$ je maticí bilieární formy B vzhledem k bázi S,  právě když pro libovolné dva polynomy tvarů

(1)                                   $p(x) =\sum_{j=0}^3 p_ix^i $ , $q(x) =\sum_{j=0}^3 p_jx^j $

platí

(2)                                    $B(p,q)= \sum_{i=0}^3\sum_{j=0}^3 b_{i,j}\,\,p_i q_j$  .

Volbou $p(x) = x^m$  ,  $q(x) = x^n$  dostáváme v (1) $p_i = \delta_{m,i}$$q_j = \delta_{n,j}$ (viz Kroneckerovo "delta") a dosazením do (2)

$B(x^m,x^n)= \sum_{i=0}^3\sum_{j=0}^3 b_{i,j}\,\,\delta_{m,i}\, \delta_{n,j} = b_{m,n}$ .

Odtud dále   $b_{m,n}=B(x^m,x^n) = 0^m\cdot 0^n\, +\, 1^m\cdot 1^n = \delta_{0,m}\cdot \delta_{0,n}\,+\,1$   (protože 0^0  = 1) .

PS.  Abych měl co poradit, tak jsem si to musel napřed sám vyřešit (a tím na to přijít) a tak jsem to sem už rovnou napsal.
Kvadratická forma se z toho sestaví už snadno  podle vzorce Q(u) = B(u,u), ale další podrobnosti k tomu nemám teď úplně v pohoovosti
a nerad bych poradil špatně, snad poradí někdo jiný.

#7 13. 12. 2010 15:38

janickaaa
Zelenáč
Reputace:   

jj je to P3 nejvyse tridy 3 coz je 1,x,x^2 to vim.. ale stohohle zapisu jak vidim sumy tak sem jeste vetsi kreten..:( ach jo..:(

#8 13. 12. 2010 15:53

Rumburak

↑ janickaaa:

Bez těch sum to asi nepůjde - matematika už je taková ... :-)
Ale je potřeba si opravdu ujasnit,  zda P_3  je prostor polynomů

stupně NEJVÝŠE 3 VČETNĚ    -   s bází  1,x,x^2,x^3 

nebo

stupně MENŠÍHO NEŽ 3  -   s bází   1,x,x^2  .

V tom druhém případě by sumy měly horní mez  2  místo 3.

#9 13. 12. 2010 15:55

janickaaa
Zelenáč
Reputace:   

noa  to x je tedy jake cislo kdyz to chci zapsat do te matice..  ja jen nevim kde vemu ten konec 0*0 + 1*1 to vidim vsude.. proctene toho mam tolik a stimhle si proste nevim rady.:( musim to dneska odevzdat..:( a uz to resim 4. den:( a uz fakt nevim

#10 13. 12. 2010 16:16

Rumburak

↑ janickaaa:
Ta bil. horma je podle zadání (podívej se hned na první řádek svého obrázku) definována předpisem  B(p,q)  =  p(0)*q(0)  +  p(1)*q(1) ,

takže když speciálně vezmu například  $p(x) = x^2$, dostanu   $p(0) = 0^2 = 0$$p(1) = 1^2 = 1$ ,
obdobně pro   $q(x) = x^0$  bude  $q(0) = 0^0 = 1$$q(1) = 1^0 = 1$ ,

celkem  pro tyto konkretní polynomy bude B(p,q)  =  p(0)*q(0)  +  p(1)*q(1)  =  0*1 + 1*1  = 1 , což je hodnota  prvku  $b_{2,0}$ v té matici.

Ta matice už nemá s proměnnou x nic společného, tím maticovým vyjádřením jsme se dostali "o patro výše",  takže to vidíme z jakéhosi nadhledu, 
podobně jako řidič auta se při jízdě už nestará o to, na jakém principu funguje motor.

#11 13. 12. 2010 16:45

janickaaa
Zelenáč
Reputace:   

takže matice bude vypadat
1 1 1
1 1 1
1 1 2 ?? a ten dukaz staci ten co tam je ten jeden nemusi byt ta alfa?

#12 14. 12. 2010 10:10 — Editoval Rumburak (14. 12. 2010 11:57)

Rumburak

↑ janickaaa:
V příspěvku ↑ Rumburak: se o hledané matici $M \,=\, (b_{i,j}\, ; \,i,j=0,...,3)$ píše

$b_{m,n}=B(x^m,x^n) = 0^m\cdot 0^n\, +\, 1^m\cdot 1^n = \delta_{0,m}\cdot \delta_{0,n}\,+\,1$,

tedy jde o matici

2,  1,  1,  1
1,  1,  1,  1
1,  1,  1,  1
1,  1,  1,  1

případně

2,  1,  1
1,  1,  1
1,  1,  1

podle toho, co je to P_3   (viz jeden z mých předchozích příspěvků) .

Další věcí je,  jak oindexujeme (setřídíme) tu bázi.  Důležitou roli tu hraje pozice polynomu 1 (=x^0) . Já jsem ho zařadil na první posici
(s indexem 0) , proto mi to vyšlo takto. Pokud bychom  polynom 1  zařadili naopak na poslední místo, pak by byl správný Tvůj výsledek.

Tomuto dotazu

janickaaa napsal(a):

a ten dukaz staci ten co tam je ten jeden nemusi byt ta alfa?

ale bohužel vůbec nerozumím :-( .  O žádné "alfě" tu nepadla zmínka, netuším, co tím myslíš.  Možná se odvoláváš na nějaký jiný
postup důkazu někde jinde, ten postup jsem ale neviděl a nemohu ho posuzovat a rovněž nevím, jakou roli v něm hraje proměnná alfa,
každý si může zvolit proměnné v podstatě jak chce.

EDIT.
Už asi chápu, ptáš se možná na důkaz homogenity, tj. vztahu  B(t*p, r) = t*B(p, r)  pro každé reál. t  a libovolné polynpomy p, r z P_3 .
Tento vztah je uveden v příspěvku ↑ Rumburak:, ale v příspěvku  ↑ Rumburak: dokazován není  - snažil jsem se tam jen vysvětlit tu aditivitu,
na kterou ses před tím ptala.  Samozřejmě, že i homogenitu je nutno dokázat:

B(t*p, r) =  (t*p(1)) * r(1)  +  (t*p(0)) * r(0)   =   t*p(1)*r(1)  +  t*p(0)*r(0)  =  t*(p(1)*r(1)  +  p(0)*r(0)) =  t*B(p,r)  .

Doporučuji podívat se do nějakých kvalitních studijních materiálů a podrobně si látku projít od úplných začátků, jedině tak je možno VŠ
matematiku úspěšně zvládat.

Zápatí