A jak jsi postupovala a kam až ses dostala ?
Vlastnosti funkcionálu B(p,g), které charakterizují reálnou bilineární formu, jsou
B(u + v, w) = B(u, w) + B(v, w) , B(t*u, w) = t*B(u, w) pro libovolné vektory u, v, w a libovolné reálné t ,
včetně zcela obdobných podmínek v druhé proměnné.
Náš funkcionál B je symetrický, proto stačí vyšettřit platnost těchto podmínek jen v jedné proměnné.
Podle definice funkcionálu B uvedené v prvním řádku zadání jsou pro všechny uvažované polynomy p, q, r splněny následující 3 rovnice:
(1) B(p,r) = p(0)*r(0) + p(1)*r(1) ,
(2) B(q,r) = q(0)*r(0) + q(1)*r(1) ,
(3) B(p+q,r) = (p + q)(0)*r(0) + (p + q)(1)*r(1) .
Pravou stranu rovnice (3) upravíme pomocí identity (p + q)(x) = p(x) + q(x) , kde nás zajímají případy x = 0 a x = 1. Tím dostaneme
(3') B(p+q,r) = (p(0) + q(0))*r(0) + (p(1) + q(1))*r(1) = p(0)*r(0) + q(0)*r(0) + p(1)*r(1) + q(1)*r(1) .
Záměmou pořadí druhého a třetího členu ve výsledném součtu v (3') dále vyjde
B(p+q,r) = p(0)*r(0) + p(1)*r(1) + q(0)*r(0) + q(1)*r(1) = B(p,r) + B(q,r) .
a tu matici vypocitam jak k tomu.. nechci reseni jen bych chtela postup jak jsou souradnice treba B(1,1)=tak tam dosadim p*q? ale jake hodnoty..:(
a jeste k tomu overeni.. staci pouze tohle a to sou alfou atd. tam nemusi byt.?
Nevím dosti spolehlivě,
- co je P_3 (snad prostor polynomů stupně nejvýše 3 ?)
- co máme považovat za standarsní bázi v P_3 (snad seznam S = (1, x, x^2, x^3) lineárně nezávislých polynomů ? ) .
Pokud jsou platné napsané alternativy, pak můžeme psát
.
Matice
je maticí bilieární formy B vzhledem k bázi S, právě když pro libovolné dva polynomy tvarů
(1)
, 
platí
(2)
.
Volbou
,
dostáváme v (1)
,
(viz Kroneckerovo "delta") a dosazením do (2)
.
Odtud dále
(protože 0^0 = 1) .
PS. Abych měl co poradit, tak jsem si to musel napřed sám vyřešit (a tím na to přijít) a tak jsem to sem už rovnou napsal.
Kvadratická forma se z toho sestaví už snadno podle vzorce Q(u) = B(u,u), ale další podrobnosti k tomu nemám teď úplně v pohoovosti
a nerad bych poradil špatně, snad poradí někdo jiný.
↑ janickaaa:
Bez těch sum to asi nepůjde - matematika už je taková ... :-)
Ale je potřeba si opravdu ujasnit, zda P_3 je prostor polynomů
stupně NEJVÝŠE 3 VČETNĚ - s bází 1,x,x^2,x^3
nebo
stupně MENŠÍHO NEŽ 3 - s bází 1,x,x^2 .
V tom druhém případě by sumy měly horní mez 2 místo 3.
noa to x je tedy jake cislo kdyz to chci zapsat do te matice.. ja jen nevim kde vemu ten konec 0*0 + 1*1 to vidim vsude.. proctene toho mam tolik a stimhle si proste nevim rady.:( musim to dneska odevzdat..:( a uz to resim 4. den:( a uz fakt nevim
↑ janickaaa:
Ta bil. horma je podle zadání (podívej se hned na první řádek svého obrázku) definována předpisem B(p,q) = p(0)*q(0) + p(1)*q(1) ,
takže když speciálně vezmu například
, dostanu
,
,
obdobně pro
bude
,
,
celkem pro tyto konkretní polynomy bude B(p,q) = p(0)*q(0) + p(1)*q(1) = 0*1 + 1*1 = 1 , což je hodnota prvku
v té matici.
Ta matice už nemá s proměnnou x nic společného, tím maticovým vyjádřením jsme se dostali "o patro výše", takže to vidíme z jakéhosi nadhledu,
podobně jako řidič auta se při jízdě už nestará o to, na jakém principu funguje motor.
↑ janickaaa:
V příspěvku ↑ Rumburak: se o hledané matici
píše
,
tedy jde o matici
2, 1, 1, 1
1, 1, 1, 1
1, 1, 1, 1
1, 1, 1, 1
případně
2, 1, 1
1, 1, 1
1, 1, 1
podle toho, co je to P_3 (viz jeden z mých předchozích příspěvků) .
Další věcí je, jak oindexujeme (setřídíme) tu bázi. Důležitou roli tu hraje pozice polynomu 1 (=x^0) . Já jsem ho zařadil na první posici
(s indexem 0) , proto mi to vyšlo takto. Pokud bychom polynom 1 zařadili naopak na poslední místo, pak by byl správný Tvůj výsledek.
Tomuto dotazu
janickaaa napsal(a):
a ten dukaz staci ten co tam je ten jeden nemusi byt ta alfa?
ale bohužel vůbec nerozumím :-( . O žádné "alfě" tu nepadla zmínka, netuším, co tím myslíš. Možná se odvoláváš na nějaký jiný
postup důkazu někde jinde, ten postup jsem ale neviděl a nemohu ho posuzovat a rovněž nevím, jakou roli v něm hraje proměnná alfa,
každý si může zvolit proměnné v podstatě jak chce.
EDIT.
Už asi chápu, ptáš se možná na důkaz homogenity, tj. vztahu B(t*p, r) = t*B(p, r) pro každé reál. t a libovolné polynpomy p, r z P_3 .
Tento vztah je uveden v příspěvku ↑ Rumburak:, ale v příspěvku ↑ Rumburak: dokazován není - snažil jsem se tam jen vysvětlit tu aditivitu,
na kterou ses před tím ptala. Samozřejmě, že i homogenitu je nutno dokázat:
B(t*p, r) = (t*p(1)) * r(1) + (t*p(0)) * r(0) = t*p(1)*r(1) + t*p(0)*r(0) = t*(p(1)*r(1) + p(0)*r(0)) = t*B(p,r) .
Doporučuji podívat se do nějakých kvalitních studijních materiálů a podrobně si látku projít od úplných začátků, jedině tak je možno VŠ
matematiku úspěšně zvládat.