Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám zadané souřadnice koncových bodů dvou úseček. Mám zjistit, jestli se tyto úsečky protnou (početně). Mohli byste mi poradit, jak takový problém řešit?
Předem díky.
Znám pouze souřadnice bodů A,B,C,D v Euklidovské rovině. Mám zjistit, jestli se úsečky AB a CD protnou, nebo ne. To je celé zadání.
Prodluž je na přímky (tzn. spočítej si rovnice přímky procházející body A, B a přímky procházející C, D). Pak se podívej na jejich průsečík -- buď jsou rovnoběžné a průsečík neexistuje, ale pak jsou i původní úsečky rovnoběžné a nikde se neprotínají, nebo průsečík existuje -- pak se podívej, jestli průsečík leží na daných úsečkách.
Jestli bod leží na úsečce můžeš poznat podle jeho souřadnic a souřadnic koncových bodů úsečky. Aby bod X ležel na úsečce AB, musí jeho x-ová souřadnice ležet mezi x-ovou souřadnicí A a x-ovou souřadnicí B a zároveň musí y-onová souřadnice X ležet mezi y-ovou souřadnicí A a B. (Když si to nakreslíš, mělo by to snad být zřejmější než z textového popisu.)
↑ Argonisius:
Vyjádři si přímky parametricky. Vypočítej hodnoty prmetrů průsečíku. Pokud oba parametry leží v intervalu
, tak se protínají.
↑ Oxyd: Takto jsem taky uvažoval, ale problém nastane v případě, že je jedna z úseček rovnoběžná s osou y - jaká je rovnice takové přímky?
↑ zdenek1: To je pro mě novinka, můžete uvést nějaký příklad / odkaz?
↑ Argonisius:
Pak je rovnice tvaru
, kde
je nějaká konstanta.
↑ Argonisius:
Odkaz neznám, ale úsečka AB v rovině je parametricky zadána
a z toho to všechno plyne
↑ zdenek1:
Moc díky za vzoreček, bohužel jsme tuto látku ještě nebrali, takže toto byla jediná možnost.
Argonisius