Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ 323Stevo:
Je pravda, že dnešní forma běžné elektronické komunikace nemá takřka žádná pravidla. Nicméně přesto není špatné držet se léta osvědčených postupů, jako je pozdravit, poprosit, poděkovat apodobně. A ne jen tak vyštěknout nějaký příklad formulovaný v rozkazovacím způsobu.
↑ 323Stevo:zdravim, suhlasim s kolegom teologom avsak k problemu myslim ze vysledok bude sqrt(i) .

↑ 323Stevo:
První rozhodně nejste, bohužel, ani poslední. To máte pravdu. No nic, tak snad se poučíte.
K té rovnici. Já osobně bych si zavedl substituci x^2=a, tudíž bych dostal rovnici ve tvaru a^2+1=0.
A které číslo po umocnění na druhou dává -1? Jedině i a -i.
Takže máme spočítané a. Nyní dosaďme a do substituce a dostaneme x^2=i a x^2=-i.
Výsledkem jsou celkem čtyři řešení:
.

↑ teolog: To je dobré, když jsme ochotni přemýšlet. Pokud ne, odečteme jedničku a dosadíme do vzorce: http://cs.wikipedia.org/wiki/Binomick%C3%A1_rovnice
↑ teolog:
Raději bych byl poněkud opatrnější v používání odmocniny, jelikož tento symbol se chová v komplexních číslech dost chameleonsky - většinou odmocnina nereprezentuje číslo, ale celou množinu čísel, např. jako
. Při takovéto interpretaci tedy symboly
a
reprezentují tutéž množinu, a to komplexní čísla, jejichž druhou mocninou je imaginární jednotka. Vzhledem k tomu bych řešení rovnice
raději vyjádřil přímo, nejspíš v algebraickém tvaru (
).

↑ Kondr:
To je celkem vtipné; já jsem věděl, že je nějaká rychlejší cesta, ale nechtělo se mi přemýšlet a vzpomínat. Tak jsem použil to, co mne napadlo jako první.
↑ Olin:
Díky za upozornění, já jsem trochu tušil určitou slabinu v té odmocnině, ale jak jsem psal výše, nebyl jsem schopen nadhodit klasické řešení, které se jinak nabízí.
↑ 323Stevo:Řeš x^4=-1 jako binomickou rovnici,kde( -1) si vyjádříš jako (cos pí+i*sin pí).V oboru komplexních čísel má tato rovnice právě 4 kořeny ,a to Xk=cos(alfa+2kpí)/4+i*sin(alfa+2kpí)/4),kde k={0,1,2,3},kde alfa´=pí.
↑ 323Stevo: Ano, je to správně
↑ TomDlask: Ale vysledok bude trochu divoky potom nie ? ... ako vide
?
↑ 323Stevo:
Malý trik
takže 
a pak formálně (ten symbol odmocniny skutečně není vhodný - jak psal Olin)
↑ zdenek1:
takze jedine tento zapis staci ako vysledok ? ... nemalo by tam byt aj minus i ?
↑ 323Stevo:
Jistěže tam bude i 
↑ 323Stevo: Úplne správne po formálnej stránke by mal zápis výsledku vyzerať asi takto: