Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 23. 12. 2010 11:50

haxors
Zelenáč
Reputace:   

Tyč opřená o polystyrenovou stěnu

Ahoj,
dostali jsme zajímavý příklad z fyziky, se kterým potřebuji poradit. Máme tyč, která je opřena pod určitým úhlem  a dotýká se polystyrenové stěny, která snese max. zatížení 100N, jinak se poškodí. Vycházím z rovnosti momentů, ale jsem na vážkách, jaké složky mám použít. Gravitační sílu, která působí v těžišti (středu) tyče lze rozložit na dvě složky - jedna bude působit jakoby skrz tyč "směrem k zemi" a druhá kolmo na ní, také směrem dolů - tu vezmu v úvahu. A na druhé straně opět rozložím působící sílu, která bude kolmá na tyč na dvě složky - jedna bude působit kolmo dolů a druhá přímo proti zdi. A kterou sílu mám vzít v úvahu? Tu, která působí přímo proti zdi? Zatím mi vyšel pro sílu působící na zeď tento vzorec:

$F=\frac{mg*sin \alpha *cos \alpha}{2}$

Počítám správně nebo jsem někde udělal chybu? Díky za odpověďi.

#2 23. 12. 2010 14:17

zdenek1
Administrátor
Místo: Poděbrady
Reputace:   897 
Web

Re: Tyč opřená o polystyrenovou stěnu

↑ haxors:
Zadání je poněkud neurčité. Ale obecně
http://www.sdilej.eu/pics/bf84f00b28b6a7df03ce6cfb955100c6.JPG
Pokud zvolíš osu otáčení v bodě $O$, tak pro momenty dostaneš
$G\frac l2\cos\alpha=Nl\sin\alpha+Tl\cos\alpha$, kdy $N$ je reakce stěny a $T$ je tření mezi tyčí a polystyrenovou stěnou.

Abys mohl pokračovat ve výpočtu, musíš předpokládat, že znáš $f$ koeficient tření a dále si ujasnit, co znamená "zatížení". Totiž jestli je to velikost síly $N$, nebo $\sqrt{N^2+T^2}$.

Pořádek je pro blbce, inteligent zvládá chaos!

Zápatí