Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Ahojte..Mám v rovine 2 body. Ja mám skonštruovať tretí bod - respektíve množinu bodov, aby vzdialenosti tohto bodu k tým dvom daným boli v pomere 1:2. Prosím, poraďte nejaký hintík..Ďakujem
Dané dva body AB. Co tak úsečku AB rozdělit na tři stejné části a v jedné třetině vést kolmou přímku k AB. Vždyť osa úsečky je množina bodů, jež je od dvou bodů stejně vzdálena. Tak tady by to bylo v poměru 1:2
Pozn.: Teď mě napadlo, že by se to dalo dokázat skrze podobnost trojúhelníků, ale nějak mi to nejde takže to asi nebude ono.
viz tzv. Appolloniova kružnice. Existuje jak čistě geometrický důkaz, tak důkaz přes analytickou geometrii, že se jedná o kružnici. Když si dané dva prvotní body označím AB, tak na přímce AB existují dva různé body C takové, že AC/BC = 1/2. Ze symetrie je zřejmé, že pokud bod X, náležící hledané množině, leží v jedné polorovině vymezenou přímkou AB, pak bude existovat symetricky združený bod X´ podle osy AB. Proto odtud plyne, že pokud ony dva body C označím jako C1 a C2, tak úsečka C1, C2 bude průměrem hledané kružnice. Střed hledané kružnice bude i středem úsečky C1C2.
Dobrý večer!
Nesouhlasím s řešením kolegy Lobacho.
Použil jsem GeoGebru a zjistil jsem, že hledaná množina je kružnice.
V jednom krajním bodě úsečky je střed kružnice s poloměrem r.
Ve druhém je střed kružnice s poloměrem 2r.
Ty dvě kružnice buď společný bod, nebo mají přesně jeden a nebo 2.
Řešením jsou pro každé r dva body ležící na kružnici s poloměrem r.
↑ Anonymystik:
↑ Mikulas:
Ďakujem..A ako to zovšeobecniť na pomer x:y ?
↑ BakyX: Appolloniovy kružnice zmíněný problém řeší obecně.
↑ Mikulas:↑ Anonymystik:
Celkom nerozumiem ako takúto kružnicu zostrojiť. Môžete to napísať formou konštrukčného postupu pre body A, B a ich vzdialenosť ?
Napíšu, jak sestrojit kružnici l pro poměr 1:2.
1. úsečka AB
2. kružnice k, k (A, |AB|/3)
3. S, S je průnik AB a k
4. l, l (S, 2|AB|/3)
Pak ještě existuje druhá kružnice, která je jakoby na druhé straně. V předchozím zápisu stačí nahradit ve druhém kroku bod A bodem B.

Já to pro poměr 1:2 řešil analyticky:![kopírovat do textarea $A=[a,b]$](/mathtex/69/69cb11bd648567323d1953f100a14cbc.gif)
![kopírovat do textarea $B=[c,d]$](/mathtex/1b/1b6ebe32b7b7c5af084525b3f46de153.gif)
![kopírovat do textarea $X=[x,y]$](/mathtex/dc/dcd3c92a11b3278c10403cd80ea2ae87.gif)

Po dosazení vzroce pro vzdálenost dvou bodů a několik úpravách vyleze rovnice kružnice:
Tedy hledaná kružnice má střed
a poloměr 
Ale moc nerozumím tomu, proč ty kružnice měly být dvě.