Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Zdravím dostala jsem od taťky tuto záludnou úlohu a nevíme si s ní ani jeden rady jak to vypočítáme:
Cyklista jede z města A z kopce průměrnou rychlostí 40 kim/hod do města B
Z města B jel do kopce průměrnou rychlostí 15 Km/hod.
jaká je celková průměrná rychlost cyklisty z města A do města B a zpět?
První co jsem udělala je že jsem sečetla obě průměrné rychlosti tedy 40+15=55
a to jsem pak vydělila dvěmi tedy 55/2=27,5
tak jak se průměr počítá ale prý je to špatně
prosím poraďte
↑ myšulka:
Průměrnou rychlost vypočítáš tak, že určíš celkovou vzdálenost, kterou cyklista ujel, a celkový čas. Průměrná rychlost je pak jejich podílem.
1. cyklista ujel z A do B dráhu
za čas 
2. cyklista ujel z B do A dráhu
za čas 
celková dráha je
, celkový čás je 
průměrná rychlost je 

↑ myšulka:
Přeji krásné sváteční dopoledne.
Musíte si uvědomit, že cyklista jel do kopce mnohem delší dobu, takže prostý aritmetický průměr použít skutečně nelze. Musíte zohlednit různý čas, který cyklista potřebuje ke zdolání každé cesty. Poku budeme brát, že cesta dolů trvala t hodin, pak cesta nahoru musela trvat t*40/15 hodin. Takže obě cesty trvaly celkem t*11/3 hodin.
Nyní budeme každou rychlost násobit časem, po jaký měl cyklista danoi rychlost a vše vydělíme celkovým časem.
.
Kdyby se to už mělo počítat pomocí průměru, tak bych použil vážený průměr, protože obě poloviny cesty jel jinak rychle - tudíž mají jinou "váhu" a bude na ně nahlíženo jinak.
Takto by vypadal vzorec pro vážený průměr n hodnot (označeno h) s příslušnými váhami (označeno v):
S váženým průměrem se většina lidí setkává poprvé, když si počítají průměr známek a některé známky mají vyšší váhu, proto se např. počítá dvakrát.
Jedná se o tzv. harmonický průměr čísel v1 a v2 (obou rychlostí). Myslím, že s váženým aritmetickým průměrem si nevystačíme.

Rychlostí 15km/h pojede 40 časových jednotek (jede pomaleji) a rychlostí 40 km/h pojede 15 časových jednotek (jede rychleji). Pomocí vážného průměru to tedy jde celkem snadno.
U harmonického průměru to vyjde též:
Mě to přijde přirozenější počítat váženým aritmetickým, ale záleží na člověku ;)
↑ TomDlask:
Vážený aritmetický průměr si představuji tak, že váhy a vlastní hodnoty na sobě nezávisí - kdežto v tomto případě tomu tak není - pro různé hodnoty
bude nutné volit různé hodnoty
, abychom získali správnou hodnotu průměru.
Ano, obecně na sobě nezávisí, toto je speciální případ, kde tomu tak je. Samozřejmě je nutné správně dosadit, abychom dostali požadovaný výsledek a ne nějakou blbost.
Stránky: 1