Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
↑ Katka313: mně vyšlo tohle: hmotnost jednoho protonu je 2*10^-24 g
1 / 2*10^-24=5*10^23 protonů
POZOR, POKUD SE NEMÝLÍM, TAK VĚTŠINA LIDÍ SI MYSLÍ, ŽE 1 PROTON MÁ HMOTNOST 2*10^-24 KG, ALE TO UŽ JE PŘEVEDENO NA GRAMY!
Katka313 napsal(a):
Dobrý den, mohl by mi prosím někdo pomoct s tímto příkladem?
Hmotnost protonu je 2x10^-24. Počet protonů, jejichž celková hmotnost je 1g, je přibližně?
Moc děkuji Katka
Omlouvám se!!! Naoíšu to znova:
Hmotnost protonu je 2x10^-24 kg!!! Počet ptotonů, jejichž celková hmotnost je 1g, je přibližně:
2x10^-24 kg jsem si převedla na 2x10^-21 g
↑ Katka313: měl bych dotaz, kde jsi sehnala hmotnost protonu? 1,672 621 637 × 10–27 kg převzato z wikipedie
1.673×10^-27 kg (kilograms) převzato z wolframalpha.com
tímhle nemyslím to zaokrouhlení na 2, ale spíš ten exponent, nebo řád, to je jedno
↑ mikl3:
Tohle je mezi příklady z Matematika-sbírka úloh pro společnou část maturitní zkoušky-základní obtížnost...
http://www.tauris.cz/catalogsearch/resu … +-+%22Z%22
↑ Katka313: tak kde je chyba? já si stojím za tím, že hmotnost protonu je cca 2*10^-27kg... v tomhle jsem žil a wiki a wolfram a kdybych kouknul do tabulek, tak to tam najdu, ale to je jedno
úloha může být zadaná jak chce, ale mělo by se něco dodržovat, moje řešení je výše
↑ Katka313:
Mozes si to tiez predstavit ako riesenie rovnice
, kde
- celkova hmotnost vsetkych protonov,
- hmotnost jedneho protonu,
- pocet protonov.
Ale je uplne jedno, kde je chyba alebo nie je chyba, tu je zadana hmotnost protonou tak, ako je zadana, tak sa ma pocitat s nou.
↑ Spybot: ano s tímhle nemám problém, už jsem to psal výš, navíc původní můj výsledek (než jsem ho přepočítal na jiné hodnoty byl 5*10^20 protonů)
ale tak přeci tohle jsou zcestné informace... úloha typu ovce má 80 nohou, kolik ovcí je, když vidíme 320 nohou... to mi přijde trochu spíš z KSP