Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Poraďte prosím, počítal sem podobné příklady s jednou a dvěma odmocninami, ale se třemi si nevím rady, proto prosím o odbornou pomoc či radu, děkuji.
- vím, že když mám dvě odmocniny, tak tu jednu převedu na druhou stranu a umocním...
díky Calis
↑ mikl3: :) ... začal sem to počítat dle rady, ale nepodařilo se ...a pak si čtu něco o zmáčknutí F5 :)))
tak jsem to udělal a jsem max spokojen... už jdu psát SMS za 20 kč to stojí ... určitě bych nad tím trávil další hodinu!!!
děkuji a pěkného Sylvestra !!! ;)
Calis
↑ mikl3:
Nechci vypadat jako pruďas, ale ještě je chybička na pátém řádku na pravé straně (zřejmě tam zůstala úprava z přechozí verze).
v tomto případě je jednodušší závorky neroznásobovat a nechat to v součinu, ušetří to práci s kvadratickou rovnicí
A nyní ověřit zkouškou.
↑ teolog:[img]↑ teolog:[/img] v tomto třetím kroku zmizela -2 ....... zmizela proto, že je stejně nejdůležitější a po této upravě hlavní, zjistit kořeny kvadr. rovnice? ... je tedy důležité co je v závorkách? a proto se tato -2 odmyslí??? děkuji za vysvětlení
↑ calis:
-2 se neodmyslí, ale rovnici jsem vydělil -2. A protože vpravo je nula, tak to vypadá, že jsem jí jenom zrušil.
EDIT: Anebo na to lze nahlížet tak, že součin mínus dvojky a té závrky se rovná nule. A protože -2 nebude nikdy nula, tak zbývá vyšetřit, kdy se závorka rovná nule.
Jinak je to totéž.
↑ Táňa.B:asi je to nahoda ze to vyslo x=5 ....ale jinac ve skryptu mam ze to ma vyjit x=5 !!! ... :) ...takze taky nevim...
↑ calis: pokud hovoríš o tom umocňování, které jsi prováděl výše, tak to je špatná úprava, jen ČISTĚ náhodou to vyšlo, nemá smysl se tím zabývat
pokud vyšlo řešení, které je shodné s tím správným řešení, tak zkouška musí vyjít