Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Potřebovala bych poradit, zda uvažuji správně. Zadání:
Investor předpokládá příjem 120.000 Kč letos a 160.000 Kč příští rok. Tržní úroková sazba je 13%. Jaká je maximální suma prostředků, kterou může tento rok vložit do spotřeby?
Počítala bych současnou hodnotu ![kopírovat do textarea $PV = [120.000/(1+0,13)^2]+[160.000/(1+0,13)^1]$](/mathtex/99/990990bb69d515692cc7607ccab4b47b.gif)
Ostatní spolužáci si zase myslí, že ten první výraz by měl být na prvou a ten druhý na druhou. Anebo bychom měli volit úplně jiný postup? To zadání je velice zvláštní. Jak může letos vložit peníze do spotřeby, které dostane až někdy v budoucnu?
Děkuji za radu.

Dobré ráno přeji,
vezmeme to bez nějakých vzorečků:
Předpokládejme pro jednoduchost, že je investorovi vyplacen příjem k poslednímu dni roku. Logika za tou úlohou je taková, že on si vypůjčí peníze, které pak splatí z příjmu.
První rok si tedy půjčí sumu
, kterou splatí na konci roku a taktéž si na začátku prvního roku vypůjčí sumu
, kterou splatí na konci druhého roku. K dispozici na spotřebu tedy bude mít
. Jak velké mohou být tyto dvě hodnoty, aby je pokryl přesně svým příjmem (po započítání úroků).
Tímto postupem si odvodíš, jaké mocniny tam mají být.
↑ halogan:
Pochopila jsem tedy správně, že pravdu mají spolužáci? Máme tedy použít uvedený vzorec, ale těch 120.000 bude na prvou, protože budou v bance ležet jen jeden rok a 160.000 bude na druhou?

V bance nebudou lezet. Zkuste si to oduvodnit jak pisu. Ja chci maximalizovat svuj uzitek ted, ale zaplaceno dostanu az v budoucnu. Pujcim si tedy tolik, abych byl schopen to splatit. Kdyz si pujcim x, tak za rok bance vratim x (1+ i). Kdyz to budu vracet za dva roky, tak jim dam x (1 + i)^2 atd.
Zanedbavam dan z uroku, protoze jste ji nezminovala.
Tady nejde o PV nejakeho depozita, ale PV dluhu, ktery budu platit v budoucnu. Nebo to muzete brat tak, ze si pujcuju X tak velke, aby jeho FV byla pokrytelna z mych prijmu.
↑ halogan:
Tak teď jsem již pochopila ty mocniny, ale zase jste mi nasadil brouka do hlavy, jelikož jste užil jiný vzorec. Místo x/(1+i) jste užil x*(1+i). Takže mám počítat PV (tedy dělit) nebo FV (tedy násobit)?

↑ Romajzl:
Pardon, FV a PV jsem už dlouho nedělal (a vlastně z toho budu mít teď zkoušku, safra :-), tak jsem si to musel odvodit trochu jinak.
Já použil násobení, abych si odvodil to dělení :-) Pokud v tomto případě chcete rovnou výsledek, tak použijete PV. Znáte totiž budoucí příjmy a chcete znát jejich hodnotu nyní (pro tu spotřebu).
Já, jelikož jsem si chtěl spočítat tu spotřebu, jsem si označil dvě neznáme (tu mou spotřebu) a vzorcem si vyjádřil jejich FV, kterou ale znám konkrétně (to jest ten můj budoucí příjem). A pomocí známé FV a vztahu mezi tím vším, jsem si byl schopen dopočítat požadované hodnoty.
Ve finále je většinou jedno, co použijete. Obojí vede k výsledku, jen s jinou délkou výpočtu. Pokud to už znáte, tak se tady hodí vyjádřit si PV a máte to z krku hned.
---
Omlouvám se, pokud píši trochu nesrozumitelně, plácám tady jedno přes druhé. Kdyžtak se zeptejte ještě. Nebo sem možná přiběhne někdo, kdo nemá problémy s vyjadřováním.
↑ halogan:
Takže ať v tom mám jasno: Platí tedy tohle ? ![kopírovat do textarea $PV = [120.000/(1+0,13)^1] + [160.000/(1+0,13)^2]$](/mathtex/27/277c56ec083f9a5bf76610b2dc3b1a77.gif)
A díky moc za vysvětlení, jsem vděčná za každou radu. Vy odborníci holt uvažujete jinak - logicky.

Vypada to dobre. Zkuste si kdyztak najit nejakou formalni definici PV, ja jsem ted mimo pocitac, tak to nepotvrdim.
Jinak ze zajimavosti - o jakou skolu a pripadne i predmet jde?
↑ halogan:
Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné spadající pod Slezskou univerzitu v Opavě. A jedná se o předmět Finance podniku.
↑ halogan:
Jenom jsem teď trochu vedle - jak můžete být mimo PC, když se teď právě nacházíte na tomto fóru? To už mi hlava opravdu nebere.
Stránky: 1