Matematické Fórum

Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.

Nástěnka
22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 29. 12. 2010 00:12

Romajzl
Reputace:   

příklad z Financí podniku

Potřebovala bych poradit, zda uvažuji správně. Zadání:

Investor předpokládá příjem 120.000 Kč letos a 160.000 Kč příští rok. Tržní úroková sazba je 13%. Jaká je maximální suma prostředků, kterou může tento rok vložit do spotřeby?

Počítala bych současnou hodnotu   $PV = [120.000/(1+0,13)^2]+[160.000/(1+0,13)^1]$

Ostatní spolužáci si zase myslí, že ten první výraz by měl být na prvou a ten druhý na druhou. Anebo bychom měli volit úplně jiný postup? To zadání je velice zvláštní. Jak může letos vložit peníze do spotřeby, které dostane až někdy v budoucnu?

Děkuji za radu.

• (téma jako vyřešené označil(a) Romajzl)

#2 29. 12. 2010 09:02

halogan
Ondřej
Místo: UK
Škola: IES FSV UK (09-12, Bc.)
Pozice: student
Reputace:   106 

Re: příklad z Financí podniku

Dobré ráno přeji,

vezmeme to bez nějakých vzorečků:

Předpokládejme pro jednoduchost, že je investorovi vyplacen příjem k poslednímu dni roku. Logika za tou úlohou je taková, že on si vypůjčí peníze, které pak splatí z příjmu.

První rok si tedy půjčí sumu $x$, kterou splatí na konci roku a taktéž si na začátku prvního roku vypůjčí sumu $y$, kterou splatí na konci druhého roku. K dispozici na spotřebu tedy bude mít $x+y$. Jak velké mohou být tyto dvě hodnoty, aby je pokryl přesně svým příjmem (po započítání úroků).

Tímto postupem si odvodíš, jaké mocniny tam mají být.

#3 29. 12. 2010 09:46

Romajzl
Reputace:   

↑ halogan:

Pochopila jsem tedy správně, že pravdu mají spolužáci? Máme tedy použít uvedený vzorec, ale těch 120.000 bude na prvou, protože budou v bance ležet jen jeden rok a 160.000 bude na druhou?

#4 29. 12. 2010 10:58

halogan
Ondřej

V bance nebudou lezet. Zkuste si to oduvodnit jak pisu. Ja chci maximalizovat svuj uzitek ted, ale zaplaceno dostanu az v budoucnu. Pujcim si tedy tolik, abych byl schopen to splatit. Kdyz si pujcim x, tak za rok bance vratim x (1+ i). Kdyz to budu vracet za dva roky, tak jim dam x (1 + i)^2 atd.

Zanedbavam dan z uroku, protoze jste ji nezminovala.

Tady nejde o PV nejakeho depozita, ale PV dluhu, ktery budu platit v budoucnu. Nebo to muzete brat tak, ze si pujcuju X tak velke, aby jeho FV byla pokrytelna z mych prijmu.

#5 29. 12. 2010 22:23

Romajzl
Reputace:   

↑ halogan:

Tak teď jsem již pochopila ty mocniny, ale zase jste mi nasadil brouka do hlavy, jelikož jste užil jiný vzorec. Místo x/(1+i) jste užil x*(1+i).  Takže mám počítat PV (tedy dělit) nebo FV (tedy násobit)?

#6 29. 12. 2010 22:28

halogan
Ondřej

↑ Romajzl:

Pardon, FV a PV jsem už dlouho nedělal (a vlastně z toho budu mít teď zkoušku, safra :-), tak jsem si to musel odvodit trochu jinak.

Já použil násobení, abych si odvodil to dělení :-) Pokud v tomto případě chcete rovnou výsledek, tak použijete PV. Znáte totiž budoucí příjmy a chcete znát jejich hodnotu nyní (pro tu spotřebu).

Já, jelikož jsem si chtěl spočítat tu spotřebu, jsem si označil dvě neznáme (tu mou spotřebu) a vzorcem si vyjádřil jejich FV, kterou ale znám konkrétně (to jest ten můj budoucí příjem). A pomocí známé FV a vztahu mezi tím vším, jsem si byl schopen dopočítat požadované hodnoty.

Ve finále je většinou jedno, co použijete. Obojí vede k výsledku, jen s jinou délkou výpočtu. Pokud to už znáte, tak se tady hodí vyjádřit si PV a máte to z krku hned.

---

Omlouvám se, pokud píši trochu nesrozumitelně, plácám tady jedno přes druhé. Kdyžtak se zeptejte ještě. Nebo sem možná přiběhne někdo, kdo nemá problémy s vyjadřováním.

#7 29. 12. 2010 22:43

Romajzl
Reputace:   

↑ halogan:

Takže ať v tom mám jasno: Platí tedy tohle ?    $PV = [120.000/(1+0,13)^1] + [160.000/(1+0,13)^2]$

A díky moc za vysvětlení, jsem vděčná za každou radu. Vy odborníci holt uvažujete jinak - logicky.

#8 29. 12. 2010 22:51

halogan
Ondřej

Vypada to dobre. Zkuste si kdyztak najit nejakou formalni definici PV, ja jsem ted mimo pocitac, tak to nepotvrdim.

Jinak ze zajimavosti - o jakou skolu a pripadne i predmet jde?

#9 29. 12. 2010 22:55

Romajzl
Reputace:   

↑ halogan:

Obchodně podnikatelská fakulta v Karviné spadající pod Slezskou univerzitu v Opavě. A jedná se o předmět Finance podniku.

#10 29. 12. 2010 22:57

Romajzl
Reputace:   

↑ halogan:

Jenom jsem teď trochu vedle - jak můžete být mimo PC, když se teď právě nacházíte na tomto fóru? To už mi hlava opravdu nebere.

#11 29. 12. 2010 23:25

Spybot
Reputace:   39 

↑ Romajzl:
Na to mozem odpovedat aj ja - mobil.

Per aspera ad astra. In æternum et ultra.

Užitečné vzorce  Užitečné odkazy  Konstrukční úlohy

#12 29. 12. 2010 23:34

Romajzl
Reputace:   

↑ Spybot:

Díky, ale mě se jednalo spíše o ten můj konkrétní postup. Ale myslím, že jsme se k řešení dobrali a bude platit ten postup, který jsem uvedla naposledy.

Zápatí