Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Dobrý den,
mám dva obvody s 3 žárovkami, které mají všechny odpor R a jsou zapojeny jedou seriově a jednou paralelně. Zdroj, který je k nim připojen má vnitřní odpor Ri, který je číselně stejný jako odpor žárovky R. Mám za úkol určit, v jakém případě budou žárovky svítit víc (budou mít větší příkon).
Nejdříve jsem si vyjádřil proudy, které protékají obvodem a žárovky nahradil jedním odporem:
--------------------------------
I1 - celkový proud v sériovém obvodu:
I1 = U/R = U/(3R+Ri)=U/4R
Iž - proud v žárovkách
Iž = I1
U1 - součet napětí na žárovkách
U1 = (U/4)*3=3U/4
P1 = U1*Iž=(3U^2)/(16R)
v paralelním obvodu nahradíme žárovky jedním odporem o odporu R/3
proud I2 - celkový proud v obvodu
I2 = U/(4/3R)=3U/4R
napětí na odporu, kterým byly žárovky nahrazeny je rovno U2=(1/3)/(4/3) * U = 1/4 U
P2 = U/4 * 3U/4R = (3U^2)/(16R)
Takže mi vyšlo, že žárovky budou svítit stejně v obou případěch, což se mi zdá divné. Je můj postup správný?
Děkuji za odpověď
↑ jelena: Žárovky beru jako rezistory, které jsem v obvodu nahradil jedním velkým (jakoby) a vynásobil mezi sebou proud a napětí procházející tím vymyšleným rezistorem (samozřejmě výkon jedné žárovky by byl pak třetinový), a vyšlo to stejně. Počítačový program ("Circuit Simulator") taktéž vypočítá pro zkušební hodnoty výkon na jeden rezistor (R=100 ohm) jako 15,65 mW na všech žárovkách v obou obvodech.
↑ Sulfan:
děkuji, také mi to tak vyšlo (jen jsem všechno počítala na jednu žárovku). Což je ovšem překvapení - myslela jsem, že takové zapojení žárověk se uvádí jako názorný příklad rozdílu mezi seriovým a paralelním zapojením.
↑ zdenek1: děkuji moc a zdravím :-)
↑ jelena: ↑ zdenek1: díky vám oběma za zkontrolování, jsem rád, že to mám snad správně, dokonce se mi podařilo dokázat, že pro n rezistorů takto stejně zapojených (viz obrázek) ten výkon vyjde u obou stejně (pro mě docela překvapivé)
Téma značím jako vyřešené.