Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Mám určit asymptoty funkce:
A) 5x^2+8x-3/3x^2+2
asymptota bez směrnice by byla +/-sqr{2}(2/3)
asymptota se směrnicí by byla y=5/3
B) -8/x^2+2
asymptota bez směrnice by byla +/- 2
asymptota se směrnici - není, výsledky byly nulové
C)1/sinx
nevím si rady
Může mi někdo okomentovat výsledky, jestli to mám dobře a poradit s příkladem C.
Děkuji
Zdravím,
jak jsi zdůvodnila asymptoty bez směrnice pro (A), (B)? Děkuji.
(A) - asymtota se směrnici v pořádku.
(B) "výsledky byly nulové" - z toho plyne zcela jiný závěr, než "není asymptota se směrnici"
(C) - bez směrnice - ve kterých bodech zadana funkce není definována, jak vypada limita funkce pro x->"takové body" zleva a/nebo zprava?
- se směrnici - funkce je periodická, můžeš odvodit pouze z chování funkce na jednotlivých periodech, jelikož je "pořád přerušována", proto se nepodaří najit rovnici přímky - asymptoty.
Místní pravidla - ohledně počtu dotazů v jednom tématu a o použití matematických zápisů (na druhou stranu oceňuji, že máš vlastní postupy a výsledky, děkuji).
↑ Kleo76patra: zdravim, asymptoty bez smernice su urcene nespravne vsade spravne je urcena pri A asymptota so smernicou pre asymptoty bez smernice pri A: 3x^2+2=0 => nema realne koreny takze je spojita takze nema asymptotu bez smernice pre B analogicky C : bez smernice ... sin(x)=0 vsade tam bude bez smernice a so smernicou :
treba vyriesit .
EDIT:
Jelena : pardon ze sa do toho pletiem nevsimol som si prispevok.