Matematické Fórum

1. 8. 2026 (L) Fórum bude brzy uzavřeno 😿

Nejste přihlášen(a). Přihlásit

#1 30. 12. 2010 19:06

Kleo76patra
Zelenáč
Reputace:   

asymptoty

Mám určit asymptoty funkce:
A)   5x^2+8x-3/3x^2+2
asymptota bez směrnice by byla +/-sqr{2}(2/3)
asymptota se směrnicí by byla  y=5/3
B)   -8/x^2+2
asymptota bez směrnice by byla   +/- 2
asymptota se směrnici  -  není, výsledky byly nulové
C)1/sinx
nevím si rady

Může mi někdo okomentovat výsledky, jestli to mám dobře a poradit s příkladem C.
Děkuji

#2 30. 12. 2010 20:20

jelena
Jelena
Místo: Opava
Škola: MITHT (abs. 1986)
Pozice: plním požadavky ostatních
Reputace:   100 

Re: asymptoty

Zdravím,

jak jsi zdůvodnila asymptoty bez směrnice pro (A), (B)? Děkuji.

(A) - asymtota se směrnici v pořádku.

(B) "výsledky byly nulové" - z toho plyne zcela jiný závěr, než "není asymptota se směrnici"

(C) - bez směrnice - ve kterých bodech zadana funkce není definována, jak vypada limita funkce pro x->"takové body" zleva a/nebo zprava?

- se směrnici - funkce je periodická, můžeš odvodit pouze z chování funkce na jednotlivých periodech, jelikož je "pořád přerušována", proto se nepodaří najit rovnici přímky - asymptoty.

Místní pravidla - ohledně počtu dotazů v jednom tématu a o použití matematických zápisů (na druhou stranu oceňuji, že máš vlastní postupy a výsledky, děkuji).

#3 30. 12. 2010 20:29 — Editoval PeetPb (30. 12. 2010 20:30)

PeetPb
Reputace:   

Re: asymptoty

↑ Kleo76patra: zdravim, asymptoty bez smernice su urcene nespravne vsade spravne je urcena pri A asymptota so smernicou pre asymptoty bez smernice pri A: 3x^2+2=0 => nema realne koreny takze je spojita takze nema asymptotu bez smernice pre B analogicky C : bez smernice ... sin(x)=0 vsade tam bude bez smernice a so smernicou : $lim_{x\rightarrow\infty}\frac{1}{sin(x)x}$ treba vyriesit .

EDIT:

Jelena : pardon ze sa do toho pletiem nevsimol som si prispevok.

"If you think you understand quantum mechanics, you don't understand quantum mechanics" - Richard Feynman

"Linux is like a tepee no windows, no Gates, apache inside"

Zápatí