Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Do jaké vzdálenosti je z hladiny moře vidět horu vysokou 6000 m ? /poloměr zeměkoule je 6370 km /.
Vypočti délku oblouku a =? /km/
Nedovedu si představit,zda jde o pravoúhlý trojúhelník?Prosím o pomoc .Děkuji .Ivana

Ivana napsal(a):
V obrázku poslaného meilem mám danou stranu r = 6000km , druhou stranu: r+H = 6376 km a chybí mi třetí údaj k vyřešení úhlu alfa.V otázce se ptají na vzdálenost z hladiny moře na horu /v obr. označeno jako d /.
Ale v úkolu se ptají na délku oblouku a .
Nevím si s tím rady.Ivana
@Ivana: Když budeš někde odpovídat, nepoužívej prosím odkaz „Oznámení“, ale buď odkaz „Zaslat příspěvek“ nebo přímo to velké textové pole pod reakcemi. Samzořejmě musíš být přihlášená. To „Oznámení“ slouží k oznamování nějakým způsobem závadných témat.

Ivana napsal(a):
V obrázku poslaného meilem mám danou stranu r = 6000km , druhou stranu: r+H = 6376 km a chybí mi třetí údaj k vyřešení úhlu alfa.V otázce se ptají na vzdálenost z hladiny moře na horu /v obr. označeno jako d /.
Ale v úkolu se ptají na délku oblouku a .
Nevím si s tím rady.Ivana
Tím třetím údajem je pravý úhel proti nejdelší straně - proto
. Pak spočítáš arcccos, vyjde ti úhel. Pokud ti vyjde ve stupních, převedeš na radiány. Pak stačí úhel násobit poloměrem, mělo by vyjít cca 276km.