Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
?
Vydelil bych citatele i jmenovatelem vyrazem x^2. Neco pujde k nule, neco ke konstante, neco k nekonecnu a vyjde to cele rovno .... :) Nechavam ctenari jako cviceni.
asi som sa pomylil, malo tam byt x -> 3 a nie x -> "nekonečno", uz som to opravil v prvom prispevku
tak vynal som pred zatvorku x^2, potom som to x^2 vyskrtol hore aj dole, ostalo mi v citateli 3 a v menovateli 2x - 6, zvysne zlomky sa mi "zmažú" kedze sa blizia k nule, nie?
potom som dosadil tu trojku za x a vyšlo mi 3/6-6 teda 3/0 ..spravil som niečo zle?
↑ wollodya: ja som to riesila cez L`Hospitalovo pravidlo. a vyslo mi 10/17, zderivovala som citatela, potom som zderivovala menovatela a uz som len dosadila za x trojku. OK?
dakujem vam obom, konecne som to pochopil tiez s trochou hladania na nete, robil som to cez derivaciu a tiez mi vyslo 10/17 ale nechapem ako sa tomashek dostal z 1. bodu do 2. bodu, ako to rozlozil na zatvorky, uz to nieje take lahke ako 
o tyzden mam skusku v prvaku na VŠ a som z tej matiky tlk
↑ wollodya: kolega ↑ tomashek: rozložil kvadratický trojčlen na součin (viz 2. stranka v odkazu).
Označím za vyřešené.
jelena napsal(a):
↑ wollodya: kolega ↑ tomashek: rozložil kvadratický trojčlen na součin (viz 2. stranka v odkazu).
Označím za vyřešené.