Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit

↑ vlcmstn:
Kombinace jsou k-tice z n prvků. To by se musela připouštět slova složená z písmen ABRAKADABRA s různou délkou (např. ABRA, RA, KRA apod.). To asi není v souladu se zadáním.
To je opravdu příklad z vysoké školy?
↑ vlcmstn:
Jsou to permutace s opakováním.
↑ teolog:
Taky jsem na to cumel, je to ve vzorove pisemce na Diskretni Matematiku??
↑ zdenek1:
Diky, nehodil bys sem vypocet pls? Nejak jsem to spocital ale nevim zdali je to spravne.

↑ vlcmstn:
No, já to myslel tak, že takovéhle příklady jsme brali s oktavány na podzim, tak jestli to nemělo být do sekce střední školy.
Jinak jak píše Zdeněk, je to permutace s opakováním, stačí si najít vzorec a dosadit.
↑ LukasM:
jj mam to dobre, 83 160 jde opravdu jen o dosazeni do vzorce.
↑ teolog:
Mno ona je to asi jen doplnkova otazka napr ke zjisteni zdali jsou/nejsou dva grafy izomorfni ze skore grafu se mohou permutace (s opak.) hodit.
Kazdopadne bych mel jeste jeden prikladek, na skore fragu :
Existuje graf se skóre (1,1,1,2,2,2,3,3,3)?
podle principu sudosti by graf s timto skorem mel existovat, otazka zni zdali toto pravidlo plati vzdy
Pravidlo: pokud pocet lichych stupnu vrcholů je sudý, graf existuje.
↑ vlcmstn:
No, dosazení do vzorce. Naprosto bez znalosti čehokoli se to dá vypočítat elementární logikou. Něco o tom jsem kdysi povídal v tomto vlákně.
Stačí si uvědomit, že celkem se dá udělat 11! možností (to je jasné - na první místo vybírám z 11, na druhé z deseti atd. - ano, říká se tomu permutace, ale to vůbec nemusím vědět), a pak vyházet ty možnosti, kde jsou spolu akorát vyměněná stejná písmenka. Tedy je to potřeba vydělit 5! (za Ačka), 2! za Bčka a 2! za Rka. Hotovo. Úvahy, ze kterých vycházím jsou nějak shrnuté v tom odkazovaném vlákně.

↑ vlcmstn:
Díky za důvěru projevenou e-mailem, ale bohužel, o diskrétní matematice toho moc nevím.
Na původní téma jsem regaoval, protože to byla v podstatě středoškolská kombinatorika.
↑ LukasM:
Ta první věta byla asi určená i pro mne.
V podstatě s Vámi souhlasím, jen je někdy neuvěřirelně obtížné donutit studenty, aby tu elementární logiku použili. To teď nemyslím na nikoho konkrétně, spíš mluvím z mé obecné zkušenosti. Proto jsem hned vypálil řešení pomocí vzorce.
↑ teolog:
Zdravím. Ne, první věta byla čistě citace příspěvku od vlcmstn, rozhodně jsem to nemyslel na Vás. Jen jsem chtěl (především autorovi dotazu) ukázat, že vzorec v tomhle případě není až tak nezbytný, a že se k výsledku dá dojít pouze hlavou. Že se takovému postupu spousta lidí brání - ano, v tom souhlasím zase já s Vámi:-) Ale na druhou stranu, když se ten postup nepředvede, není se pak čemu divit, že si každý myslí, že je to nějaká alchymie.
vlcmstn napsal(a):
Existuje graf se skóre (1,1,1,2,2,2,3,3,3)?
Existuje, např podle věty o skóre, ale neni těžký nahlédnout, jak takovej graf vypadá.
vlcmstn napsal(a):
podle principu sudosti by graf s timto skorem mel existovat, otazka zni zdali toto pravidlo plati vzdy
Pravidlo: pokud pocet lichych stupnu vrcholů je sudý, graf existuje.
Určitě neplatí, např graf se skóre (7,1) určitě neexistuje. Poznat jestli jde o skóre grafu se dělá přes větu o skóre grafu.