Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Zdravím,
chtěl bych pochopit asymptoty.
V příkladu jsem použil vzorce a to znamená přesně co A a B ? Že je to bod na x ? Čili dle mého výpočtu v bodě 0 je svislá asymptota. Ale ani nevím proč jsem tedy počítal ten druhý vzorec.
Řeknu to jinak já bych to počítal tak, že jsi najdu NB což je 0 a spočítám limitu k tomuto bodu (prstencové okolí) a pak by mi předpokládám vyšlo nekonečno a mínus nekonečno a to by byla ta asymptota.
Děkuji za korekci myšlenek a rady které hodně potřebuji !!! :)

↑ da.backer:
Ty hodnoty A i B jsou z rovnice přímky (asymptoty), y=Ax+B.
Takže pokud A vychází nula, bude mít rovnice asymptoty tvar y=B, což bude vodorovná přímka (konstantní funkce), ale je potřeba dopočítat to B.

↑ da.backer:
Limitu u jakého bodu myslíte?
Obecně asymptota může míít dvě podoby. Buď je to přímka o rovnici y=ax+b, kde a i b se spočítají podle výše uvedených limit. Anebo je asymptotou svislá přímka o rovnici x=c, kde c je reálná konstanta.Tuto asymptotu spočítáte pomocí nevlastní limity, kdy se x blíží k k této hodnotě c. Zpravidla to bývá bod, ve kterém je funkce buď nespojitá nebo okraj definičního oboru.
↑ teolog:
myslel jsem konkrétně toto http://forum.matweb.cz/viewtopic.php?pid=158841#p158841 je to příklad b

↑ da.backer:
Ano, koukal jsem na to.
Takže ta první limita vám vyšla a=1.
Pak je potřeba vypočítat to b, jenže tam to máte zapsané špatně, ve vzorci pro b je ...=f(x)-ax, kde a je výsledek předchozí limity, tedy v našem případě ...=f(x)-x, nikoliv f(x)-af(x), jak tam máte Vy.
↑ teolog:
Aha tak takhle to je :)
Je to tedy takhle ? Jen si nejsem jistý jestli ta uprava na společného jmenovatele je možná. 
Ale asi neumím použít L´H když mám ve funkci zlomek a jěště nějakou další hodnotu. Mohl bych derivovat čitatel, jmenovatel a to x každé zvlášt ? Děkuji.

↑ da.backer:
Ten postup máte v pořádku, jak převod na společného jmenovatele, tak použití L´Hospitala. Takže b=1.
Teď tedy můžete napsat, že funkce má asymptotu o rovnici y=x-1.
A pak bude zřejmě ještě druhá asymptota, to je ten druhý případ bez směrnice. Při jejím výpočtu musíte vycházet z definičního oboru.

Musíte spočítat limitu v bodě, který je hraničním bodem v definičním intervalu. V totmo případě to je jednička. Limitu bych spočítal jednak jako jednostrannou zleva a pak ještě zprava. Kurčení limity by sice stačila jen jedna limita, ale spočítal bych je obě, stejně to budete potřebovat k nakreslení grafu.