Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Ahoj, narazil jsem na rozpor mezi mým výsledkem a výsledkem od učitele, který si neumím vysvětlit.
Zadání je následující:
Jsou vektory u = (1, 2, 3, 0), v = (2, 0, 1, 1), w = (1, 1, 1, 1) lineárně závislé či nezávislé? Zdůvodněte.
Výsledek: lineárně nezávislé
Takže jsem dal vektory do matice a upravil na horní trojúhelníkovou, až mi vypadl jeden řádek:
1 2 1 1 2 1 1 2 1 1 2 1 1 2 1
2 0 1 0-4-1 0 1 1 0 1 1 0 1 1
3 1 1 0-5-2 0-4-1 0 0 3 0 0 3
0 1 1 0 1 1 0-5-2 0 0 3
Měl jsem za to, že pokud jeden řádek vypadne, jsou vektory lineárně závislé. Mohl by mi někdo říct, jak to tedy je. Děkuji :)
↑ Moonchild:
Není to tak. Vektory jsou lineárně nezávislé právě tehdy, když počet nenulových řádků ve Tvé matici odpovídá počtu vektorů. Máš tři vektory a tři nenulové řádky, proto jsou vektory lin. nezávislé.
Moonchild napsal(a):
Měl jsem za to, že pokud jeden řádek vypadne, jsou vektory lineárně závislé. Mohl by mi někdo říct, jak to tedy je. Děkuji :)
tohle by platilo, pokud bych skladal na zacatku vektory do radku a ne do sloupcu
↑ Moonchild:
Ahoj,
Kdyz vyjdes primo z definice linearni nezavislosti, ta rika, ze vektory jsou linearne nezavisle, tak jedina jejich linearni kombinace, ktera se rovna nule je trivialni (tedy, ze jeji koeficienty se rovnaji nule). Tedy
.
A mame vlastne soustavu rovnic a hledame koeficienty linearni kombinace. To je vlastne presne to co jsi udelal. A pokud mas homogenni soustavu rovnic a upravis ji do schodoviteho tvaru, pak ma prave jedine reseni a to nulove.
Stránky: 1