Nevíte-li si rady s jakýmkoliv matematickým problémem, toto místo je pro vás jako dělané.
Nástěnka
❗22. 8. 2021 (L) Přecházíme zpět na doménu forum.matweb.cz!
❗04.11.2016 (Jel.) Čtete, prosím, před vložení dotazu, děkuji!
❗23.10.2013 (Jel.) Zkuste před zadáním dotazu použít některý z online-nástrojů, konzultovat použití můžete v sekci CAS.
Nejste přihlášen(a). Přihlásit
Stránky: 1
Pro pozitivně definitní matici A (http://cs.wikipedia.org/wiki/Pozitivn%C … %AD_matice) definujeme předpis: jako skalární součin na
Je třeba ověřit axiomy:
První tři jsou jednoduché, potřebuju však vědět, jestli jsem správně ověřil ten poslední axiom, kterým je:
Můj pokus
=====================
- předposlední rovnost platí proto, že výsledkem je reálné číslo
Díky za pomoc :-)
btw: pokud by někdo měl odkaz, ve kterém se o dané problematice mluví, tak rozhodně nepohrdnu :-)
↑ Saturday:
Ahojky, heleď já ti nevím, ale přijde mi, že tam máš trochu chaotický přehazování. My jsme tohle kdysi dávno dělali v Peanově aritmetice, tak si ji zkus najít na netu, bylo to při dokazování jeho axiomů. Zkusím ti napsat svůj postup od kroku č. 5, ale nevěř mi ani pozdrav :-D.pa eja
↑ nika.v: Používám hlavne vlastnost 3 z http://en.wikipedia.org/wiki/Transpose#Properties .. Co ti prijde chaoticke, jaka cast?
Řekl bych, že hned ta první rovnost neplatí, protože když se podíváš na ten odkaz z Wiki, tak tam je uvedeno, že transpozice dvou matic je transpozice jednotlivych matic v opacnem poradi.
↑ Saturday:
Ahojky,
aha, bych si taky musela pořádně přečíst zadání. Promiň matu tělem :-).
↑ nika.v: :-)
Věděl by tedy někdo?
překlep? nebo kontrola jestli nejsme nepozorni? :)
ale jinak se mi to líbí
↑ robert.marik: opravdu preklep :-) Diky
jina varianta:
Editace: tak nic, smazal jsem to, ono to bylo stejne dlouhe jako ten dukaz z dotazu
Jasne, je to lepsi v tom, ze se nemusi nic rikat o souctu, jako jsem to musel delat ja.
\bibitem{www} I. Tammeraid et al., \textit{Applications of Linear Algebra},
\url{http://www.cs.ut.ee/~toomas_l/linalg/}
tohle byl pekny material a byly tam dukazy opravdu an urovni, ne tak jak to bava v materialech na webu.
odkaz uz nefunguje, ale treba to jenom presunuli a pujde to dohledat na webu podle jmen.
↑ robert.marik: Bohužel jsem ten materiál nenašel, koukal jsem na tu stránku do kontaktů, ale ani mail jsem nenašel, takže se není jak dotázat.. škoda
To je skoda, byly tam opravdu peclive dukazy, tak jak to byva v "normalnich" knihach. Bylo to tak peclive napsane, ze jsem se nemusel bat je ocitovat v jednom svem clanku (z tama jsem taky kopiroval ten odkaz). Proste skoro jako normalni monografie. Kdyz si s tim dali tolik prace, tak to urcite je nekde vystavene nebo zrcadlene, jenom by chtelo zjistit kde .... Anebo ze by na to nekdo koupil autorka prava, chce to vydat a stahlo se to?
Ja jsem se po tom taky chvili pidil a taky zatim nic :(
Mozna mam par stranek vytistenych v praci, tak se zitra kouknu jestli tam neni napsane, kdo se skryva za tim "et. al" a treba se to bude dat dohledat podle jmen spoluautoru.
Stránky: 1